Dostupni linkovi

Demonstracije u Teheranu protiv SAD



Hiljade demonstranata u četvrtak su ispred zgrade bivše američke ambasade u Teheranu izvikivale "Smrt Americi!" povodom 31. godišnjice otkako su islamistički studenti zauzeli diplomatsko predstavništvo.

Militantni studenti su 4. novembra 1979. godine u jurišu zauzeli američku ambasadu i uzeli diplomate za taoce koji su tu ostali zatvoreni 444 dana. Diplomatski odnosi između Teherana i Vašingtona su zatim prekinuti.

Od tada se svake godine organizuju demonstracije ispred bivšeg predstavništva u Teheranu.

U govoru koji je održao pred demonstrantima, uglavnom učenicima, ajatolah Hamenei je ponovo opravdao zauzimanje ambasade.

"Ta akcija je simbol hrabrosti i odvažnosti revolucionarne omladine u odnosu na svu moć Sjedinjenih Američkih Država, jer je okupacija špijunskog gnijezda bacila SAD na koljena", kazao je on.

On je kritikovao američke predsjednike koji "izgovaraju prividno prijateljske riječi, a u stvarnosti su samo željezna ruka u baršunastoj rukavici".

Odnosi između Teherana i Vašingtona nisu prestali da se pogoršavaju, naročito zbog kontroverznoga iranskog nuklearnog programa, prenio je AFP.
XS
SM
MD
LG