Dostupni linkovi

Boris Tadić danas na Ovčari i u Paulin Dvoru



Predsjednik Srbije Boris Tadić danas će s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položiti vijence hrvatskim žrtvama na Ovčari kod Vukovara i žrtvama srpske nacionalnosti u Paulin Dvoru kod Osijeka.

Tadić će razgovarati i s premijerkom Jadrankom Kosor, a sastaće se i s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i predstavnicima srpske manjine.

Pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih formacija na poljoprivrednom dobru "Ovčara" 20. novembra 1991. ubili su više od 200 hrvatskih civila i zarobljenika koji su dan ranije odvedeni iz vukovarske bolnice. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1996.

Tadić i Josipović će također položiti vijence u Paulin Dvoru nedaleko od Osijeka na mjestu gde je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih civila i jedan civil mađarske nacionalnosti.

Većina hrvatskih političara pozdravila je Tadićevu posjetu uz ocjenu da je riječ o "historijskom" događaju, a desničarska Hrvatska stranka prava najavila je mirne proteste zbog prvog dolaska nekog visokog zvaničnika Srbije na mjesta zločina počinjenih tokom posljednjeg rata u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG