Dostupni linkovi

SAD:Republikanaci preuzeli Predstavnički dom Kongresa


Demokratska partija američkog predsednika Baraka Obame doživela je težak udarac, pošto je izgubila kontrolu nad Predstavničkim domom kongresa.

Njihovi glavni konkurenti - Republikanci - na izborima su uspeli da preuzmu 52 mesta od vladajuće stranke i tako stekli većinu od 27 mesta u novom sazivu.

U izborima za Senat demokrati su uspeli da zadrže kontrolu nad Senatom, iako su i tamo zabeležili velike gubitke. Novi spiker Predstavničkog doma po svemu sudeći biće Džon Bener iz Ohaja.

Mesecima pre izbora bilo je jasno da je biračko telo nezadovoljno efektima dvogodišnje totalne vlasti demokrata, koji su kontrolisali oba doma Kongresa od 2006, a dve godine kasnije su dobili i predsednika.

Ekonomiju je kao ključnu temu izbora navelo preko dve trećine anketiranih u nedavnom ispitivanju. U istom ispitivanju 7 od 8 upitanih je opisalo stanje američke ekonomije kao loše i zabrinjavajuće.

Pre ovih izbora demokrate su imale 77 mesta više u Predstavničkom domu, a u Senatu su imali prednost od 57:41, uz podršku oba nezavisna kandidata.
XS
SM
MD
LG