Dostupni linkovi

Novi podaci: Snažan zemljotres kod Kraljeva


Nešto pre dva časa posle ponoći, u 1.58 snažan zemljotres potresao je centralnu Srbiju. Prema novim podacima, epicentar je u selu Vitanovac kod Kraljeva, jačina zemljotresa je bila između 5,3 i 5,6 stepeni Rihterove skale. U Kraljevu ima oštećenih kuća.

Prema prvim podacima sa sajta Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa, snage 5,6 stepeni bio je pet kilometara istočno od Kraljeva i 38 kilomentara jugozapadno od Kragujevca, na dubini od dva kilometra ispod površine zemlje.

Američki geološki institut javlja da je dubina bila na 10 kilometara ispod površine zemlje a snaga zemljotresa 5,3 stepena Rihterove skale.
Posle glavnog udara, zabeležena su i tri manja zemljotresa u istoj oblasti jačine od 2,2 do 2,5 stepena Rihterove skale.

“Prema našim podacima u 1.56 časova osetio se potres u okolini Kraljeva jačine 5,5 što u našim uslovima predstavlja jak zemljotres zbog kog su moguća manja strukturna oštećenja na starim objektima", izjavio je Branko Dragićević, zamenika direktora Republičkog seizmološkog zavoda.

Zemljotres se mogao osetiti širom Srbije, kao i u Beogradu.

Delovi Kraljeva su bez struje i vode a telefonske veze su nestabilne. Nema podataka da je neko povređen.

Veći broj kuća u tom gradu pretrpeo je ošećenja. Na nekim objektima popucali su zidovi, a po stanovima i kućama padali su delovi nameštaja.

RTS je javio da je minister unutrašnjih poslova Ivica Dačić krenuo ka Kraljevu.
XS
SM
MD
LG