Dostupni linkovi

Japan zaoštrio odnose sa Rusijom


Kurilska ostrva - vojnik na ostrvu Kunashir, Južni Kuriles
Kurilska ostrva - vojnik na ostrvu Kunashir, Južni Kuriles
Japan je u utorak povukao svog ambasadora u Moskvi zbog posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva nu ponedeljak, spornim Kurilskim ostrvima koje je Sovjetski Savez okupirao na kraju Drugog svetskog rata nakon kapitulacije Japana.

Istovremeno, nastavlja se i spor između Tokija i Pekinga oko ostrva u Istočnom kineskom moru koja su pod kontrolom Japana, a na koje Kina polaže pravo.

Sekretar japanske vlade Jošito Sengoku je izjavio da se pažljivo razmatraju sve opcije.

“Treba da razmislimo koje bi mere bile efikasne protiv ovakvih poteza. Međutim, ne mislim da za ovaj problem postoji samo jedno rešenje”
, istako je Sengoku.

Prethodno je portparol japanskog premijera Naoto Kana rekao danas da će se on verovatno sastati sa ruskim predsednikom tokom regionalnog samita članica asocijacije za azijsko-pacifičku saradnju (APEC) u Japanu 13. i 14. novembra, ali da konačna odluka još nije doneta.

Treba da razmislimo koje bi mere bile efikasne protiv ovakvih poteza. Međutim, ne mislim a za ovaj problem postoji samo jedno rešenje - rekao je Sengoku


Juče je japanski ministar inostranih poslova Seiđi Maehara pozvao ruskog ambasadora u Tokiju da bi mu uručio protest svoje vlade zbog posete Medvedeva Kurilskim ostrvima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je kritikovao taj potez.

“Reakcija Japana na posetu predsednika Medvedeva Kurilskim ostrvima je neprihvatljiva. To je naša zemlja i ruski predsednik je posetio rusku zemlju", rekao je on.

Japanski premijer Naoto Kan je istakao da je potez Medvedeva za žaljenje. Istovremeno, Lavrov je naglasio da Moskva ne želi da ovaj teritorijalni spor nanese štetu njenim ekonomskim vezama sa Japanom.

Portparol američkog Stejt departmenta Filip Krouli (Philip Crowley) pozvao je obe strane da nastave pregovore o mirovnom sporazumu.

"Mi podržavamo Japan oko Severnih teritorija. Zbog toga SAD već godinama podstiču Japan i Rusiju da nastave pregovore o mirovnom sporazumu kada je reč o ovom i drugim pitanjima", rekao je Krouli.

Medvedev je na nekoliko sati juče posetio Kunašir, jedno od četiri ostrva arhipelaga koji Rusi zovu Južna Kurilska ostrva,a Japanci
Severne teritorije.
Mapa Kurilskih ostrva, ilustrativna fotografija

To je prva poseta šefa ruske države spornim ostrvima koje je tadašnji Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle objave japanske kapitulacije, a na osnovu ranije odluke vodećih sila anti hitlerovske koalicije. Zbog ovog spora Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum 65 godina.

Pregovori o ovim ostrvima obnovljeni su 1991. posle raspada Sovjetskog Saveza, ali još nema rezultata. Kurilska ostrva prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od ruskog poluostrva Kamčatka na severu i velikog japanskog ostrva Hokaido na jugu, i razdvajaju Ohotsko more od severozapadnog Pacifika.

Osim sa Moskvom, Tokio se spori i sa Pekingom oko ostrva u Istočnom kineskom moru koje kontroliše Japan, a za koja Kina tvrdi da njoj pripadaju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je danas odbacilo prošlonedeljni predlog američke državne sekretarke Hilari Klinton da posreduje u ovom sporu. Peking takođe ne prihvata stav Vašingtona da se bezbednosni sporazum SAD sa Japanom odnosi i na sporna nenastanjena ostrva koje Japanci zovu Senkaki, a Kinezi Diaoju.

Odnosi dve najveće azijske ekonomske sile pogoršali su se prošlog meseca kada je Japan uhapsio kineskog kapetana čiji se ribarski brod sudario sa dva japanska patrolna broda u blizini spornih ostrva.
XS
SM
MD
LG