Dostupni linkovi

Kad policija kaže HVALA


Kad policija kaže HVALA

Pisao sam jednom davno o tome kako sam vozio engleskog prijatelja na jadranskoj magistrali. Kako je uz cestu primjećeno policijsko auto sa radarom vozači su blicali jedan drugom upozoravajući na ¨opasnost¨. Kad me Englez upitao o čemu se tu radi, zašto oni blicaju meni i ja njima, i kad sam mu objasnio, morao sam slušati kritiku kako smo svi mi neprofesionalni, kako radimo protiv svog interesa, da je policija na cesti da nas čuva, u ovom slučaju od vozača koji prebrzo voze, da su znakove postavili stručnjaci, da je opasno voziti brže, da upozoravanje drugih vozača u stvari znači ugrožavanje sebe i druge i tako dalje.

Nisam baš imao neke argumente protiv, pa sam promijenio temu nakon dobijene engleske lekcije.

Sjetih se te priče u nedjelju ujutro. Izašao sam, naime, da skoknem u tjednu kupovinu. Auto pred vratima, a na automobile – papirić. Otkud sad policijska kazna, pomislim, kad sam sasvim normalno parkiran.

Policijska poruka koju je dobio autor

Papir jeste bio od policije.

Ali, policija me ivještava da je patrolirala u 2.20 ujutro, da je sve bilo u redu, auto nije oštećen, da sam dobro parkirao i ostavila mi – ZAHVALNICU.

Pored svega još i – smiley.

Potpuno šokiran raspitah se kod čeških kolega, provjeravam ionako slabo znanje češkog jezika i kažu mi - jeste to je informacija kad su patrolirali ulicom kao i zahvalnica za korektno parkiranje, kažu još da time doprinosim čuvanju okoliša i ljepoti grada.

Na pozadini još nekoliko informacija koje govore o tome šta policija radi u Pragu i Češkoj republici.

Piše da 150 policajaca svako jutro osigurava da djeca predju ulice oko škola i to bezbjedno, da policija dnevno prima 655 poziva od gradjana i da radi na njima, da se godišnje pronadje 270 ukradenih automobile, da 1000 gradjana godišnje dobije ¨ograničenje slobode¨ (ne kažu da su uhapšeni - valjda to nije rječnik modernog doba u demokratskoj državi), da svaki policajac mora godišnje provesti 200 sati na treninzima pomaganja gradjanima…..

Tako policija u Češkoj ohrabruje gradjane da poštuju propise. Zezaju me kolege - kažu da sam dobio policijsku nagradu.

Pozadina poruke Češke policije

Poredjenje se nameće samo od sebe.

U našim balkanskim glavama policija je sredstvo represije, ona služi da hapsi, tuče, kažnjava. Mi je izbjegavamo, sretni smo kad je prevarimo, ako nas uhvate u saobraćajnom prekršaju lako se odričemo 20 ili 30 maraka. Dobro njima - dobro nama.

Isto je to i sa državom. Ona nikad nije bila naša, vazda smo je varali, od turske do ovih sadašnjih, izbjegavali plaćati poreze i dužnosti, naglašavali obaveze.

Reče mi kćerkica, ima 8 godina: ¨Tata, ako ti policiji daš novce kad pogrešno parkiraš, hoće li oni sad tebi dati novce kad si dobro parkirao?¨

E, Česi jesu daleko odmakli, ali dotle još nisu stigli.

XS
SM
MD
LG