Dostupni linkovi

Predstavljen Nacrt regionalizacije Srbije


Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić ocenio je danas da bi Srbija mogla da se razvija brže i demokratičnije ukoliko bi se odluke donosile u opštinama i regionima, ali da je za to potrebna promena Ustava.

Na javnoj sednici uprave URS, na kojoj je predstavio Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, Dinkić je rekao da sadašnji centralizovani sistem dovodi do toga da bogate opštine postanu još bogatije, a siromašne još siromašnije i da se takav feleričan sistem mora promeniti.

"Ubeđen sam da Srbija ne može da napreduje ako sve opštine nemaju jednake šanse", istakao je Dinkić.

Predsednik USR rekao je da Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije predviđa da bi Srbija trebalo da postane regionalizovana država sa tri nivoa vlasti - republičkim, regionalnim i lokalnim, a novi Ustav predvideo bi sedam regiona.

"Svaki region bi imao svoj statut koji bi bio odobren od strane Narodne skupštine Republike Srbije", objasnio je Dinkić navodeći da bi novi ustav trebalo da predvidi uspostavljanje Veća regiona u okviru Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, broj opština bi trebalo uvećati najmanje dva puta, odgovarajućom podelom sadašnje teritorije gradova i opština, a predsednici opština i gradonačelnici birali bi se direktno.
XS
SM
MD
LG