Dostupni linkovi

Tadić: Dolazak u Vukovar nije samo simboličan gest


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu za današnji hrvatski Jutarnji list da je njegov dolazak u Vukovar poruka svima koji žive u jugoistočnoj Evrope da događaji iz Vukovara više nikada ne smeju da se ponove.

"Davno sam odlučio da posetim Vukovar, ali sam uvek smatrao da odlazak tamo ne treba vezivati uz službenu posetu. Dolazak u Vukovar deo je moje ljudske i političke filozofije da se treba pokloniti nevinim žrtvama rata koji je pogodio područje bivše Jugoslavije, da treba zatvoriti tu tešku stranicu naših odnosa u 20. veku i okrenuti se 21. veku", rekao je Tadić.

On je podsetio da ni svoju posetu Srebrenici nije vezao uz neki politički događaj i dodao da je odlazak u Vukovar "sam po sebi dovoljno značajan da taj dan treba da bude poseban i da ni na koji način ne sme biti politički instrumentalizovan".

"Moj dolazak u Vukovar logična je posledica izvinjenja koje sam već uputio svim pripadnicima hrvatskog naroda kojima je neko učinio zlo u ime Srbije i srpskog naroda. To nije samo simboličan gest i poruka hrvatskom narodu, nego poruka svima koji žive na prostoru jugoistočne Europe da se takav događaj više nikada ne sme ponoviti", rekao je Tadić.

"Nalazeći u regionu jednog državnika s kojim se dobro razumem, državnika kao što je Ivo Josipović, mislim da iz Vukovara možemo zajedno poslati i poruku EU, poruku da ovaj deo jugoistočne Evrope nije uvek onakav kakvim ga oni vide", kazao je srpski predsednik.
XS
SM
MD
LG