Dostupni linkovi

May: Bomba je bila snažna, zaustavljamo letove iz Jemena


Bomba pronađena na britanskom aerodromu East Midlands na teretnom avionu za Sjedinjene Države bila je dovoljno snažna da ga je u slučaju eksplozije mogla srušiti, izjavila je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

U svom odgovoru na takav razvoj događaja, Britanija će zaustaviti sve letove teretnih aviona iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu.

"Mogu potvrditi da je naprava mogla eksplodirati i da se to dogodilo, avion se mogao srušiti", rekla je May nakon sastanka kriznog odbora britanske vlade.

Dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena su u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim avionima koji su iz Jemena letjeli za Chicago. Paketi su trebali biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se radilo o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a.

Theresa May je izjavila da zasad nema informacijama da postoji trenutna prijetnja novim terorističkim napadima. Direktni putnički letovi iz Jemena u Britaniju zabranjeni su još u januaru, ali je May rekla da su potrebne konkretnije mjere.

"U suglasnosti s ministrom prijevoza Philipom Hammondom odmah smo obustavili letove svih teretnih zrakoplova u Britaniju, ili u tranzitu preko Britanije", naglasila je.
XS
SM
MD
LG