Dostupni linkovi

Turska: Generali bojkotovali prijem kod predsjednika


Turski vojni zvaničnici bojkotovali su zvaničnu ceremoniju u predsjedničkoj palati jer je supruga predsjednika Abdulaha Gula nosila islamsku maramu na glavi.

Na banketu koji je sinoć organizovao Gul povodom godišnjice stvaranja moderne Turske 1923. godine bio je očigledan izostanak vojnog vrha, dok su poziv turskog predsjednika odbili i predstavnici glavne sekularne opozicione Narodne partije.

Vojska je u isto vrijeme organizovala odvojeni prijem kako bi generali imali opravdanje za neprihvatanje poziva predsjednika.

Turski premijer Redžep Tajip Erdoan, čija je supruga, takođe, nosila hidžab, kritikovao je bojkot vojske, navodeći da su predstavnici oružanih snaga morali prisustvovati prijemu u predsjedničkoj palati.

Prva dama Turske Hajrunisa Gul od puberteta nosi hidžab koji pokriva vrat i glavu. Osim nje marame, koje potpuno pokrivaju glavu i vrat, osim lica, na prijemu su nosile i Emina Erdoan, kao i veliki broj supruga drugih lidera Partije pravde i razvoja.

Generali vojske, koji se smatraju čuvarima turske republike, vide maramu kao prijetnju državnim sekularnim tradicijama i protive se bilo kakvim olakšicama zabrane nošenja tog odjevnog predmeta u školama i u državnim institucijama.
XS
SM
MD
LG