Dostupni linkovi

SAD: Lovci F-15 pratili putnički avion iz UAE do New Yorka


Dva američka borbena aviona F-15 u petak su dopratila putnički avion na letu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), od kanadske granice do aerodroma u New Yorku "iz opreza" jer se u njemu nalazi teret iz Jemena, objavio je NORAD, komanda za obranu zračnog prostora SAD-a.

Avion Boeing 777 kompanije Emitares Airline na letu 201, sletio je na njujorški aerodrom John F. Kennedy u 15:36 sati po lokalnom vremenu (21:36 po srednjoeuropskom), gdje je podvrgnut policijskoj pretrazi.

Let 201. krenuo je u četvrtak iz Sanaae, u Jemenu, preko Dubaija za JFK, prema Emirates Airlineu. FBI-a i aerodromska policija izvršiće pretragu aviona, izjavio je za CNN specijalni agent FBI-a Richard Kolko.

"To je samo zato jer je teret iz Jemena na letu. Nema poznatih prijetnji povezanih s tim teretom ili s tim letom", kazao je Kolko.

Ranije u petak su tri transportna aviona UPS-a podvrgnuta pretrazi na aerodromima u Philadelphiji i Newarku, zbog dojave o smunjivim paketima iz Jemena, navodno poslanim na adrese sinagoga u Chicagu.

Dva sumnjiva paketa otkrivene su u petak na aerodromima u Londonu i Dubaiju, ali u njima nije nađen eksploziv. Summnja se da iz svega stoji Al Qaida Arapskog poluotoka.

Američki predsjednik Barack Obama obratiće se javnosti zbog nove sigurnosne prijetnje SAD-u, najavila je Bijela kuća.
XS
SM
MD
LG