Dostupni linkovi

Vođa Islamskog džihada pozvao na uništenje Izraela


Deseci hiljada pristalica Islamskog džihada okupili su se u petak na ulicama grada Gaze uzvikujući "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!" Mladići i dječaci obučeni u bijele majice s natpisima u obliku puške nosili su fotografije ubijenih ekstremista i crne zastave te palestinske organizacije.

Lider Islamskog džihada Ramadan Shalah, koji živi u izgnanstvu u Damasku, poslao je snimljenu poruku povodom godišnjice ubistva jednog od svojih prethodnika Fathija Shkakija na Malti 1995.

Vjeruje se da iza ubistva Shkakija stoje agenti Mossada.

"Izrael neće donijeti mir u regiji, donijet će samo rat i uništenje i zato slogan svih treba biti da Izrael mora biti zbrisan", poručio je Shalah, koji je na listi traženih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vođe Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, pridružile su se mitingu, jednom od najvećih u čast toga borbenog pokreta, prenose izraelski mediji izvještaje britanske novinske agencije Reuters.

Islamski džihad odgovoran je za niz napada na Izraelce 1980-ih, u vrijeme kada su ovi dolazili u pojas Gaze da kupuju jeftinu robu. Kasnije su ti napadi prerasli u samoubilačke bombaške akcije u Izraelu.
XS
SM
MD
LG