Dostupni linkovi

Crnogorski nacionalni plan za Nato predstavljen u Briselu



Prvi godišnji nacionalni program Crne Gore u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO predstavljen je danas u Briselu, čime je zvanično počelo provođenje prvog MAP ciklusa.

Na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a i Crne Gore ukazano je na značaj unapređenja javne podrške crnogorskom članstvu u Alijansi, kao i provođenja sveobuhvatnih reformi na polju demokratizacije i jačanja vladavine prava.

"U diskusiji nakon prezentacije programa, u kojoj je učestvovala 21 delegacija zemalja članica NATO-a, pozitivno su ocijenjene dosadašnje aktivnosti Crne Gore na putu evroatlantskih integracija i značajan napredak koji je država ostvarila nakon obnove nezavisnosti i učlanjenja u Partnerstvo za mir 2006. godine", navodi se u saopštenju.

Posebno je istaknuta uloga Crne Gore u jačanju regionalnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu i njena opredijeljenost za dalje jačanje dobrosusjedskih odnosa navedeno je.

Na sastanku je naglašena važnost upućivanja crnogorskih vojnih snaga u mirovnu misiju u Avganistanu, imajući u vidu da Crna Gora na taj način doprinosi svjetskoj bezbjednosti i postaje prepoznatljiva na globalnoj sceni.

Problem naporima Vlade Crne gOre ka članstvu u nato predstavlja niska podrška građana članstvu u Nato i pored ogromih sredstava i kampanje uložene u taj projekat.
XS
SM
MD
LG