Dostupni linkovi

Baroso otvoren za ograničenu promjenu Lisabonskog ugovoraPredsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da je "otvoren za ograničenu promjenu" Lisabonskog ugovora, ukoliko bi to značilo oštrija budžetska pravila za članice evropskog bloka.

Međutim, Barozo je protiv kontroverznog prijedloga Njemačke da se ukloni pravo glasa zemljama koje neprestano budu kršile pravila.

"Ukoliko bi promjena Ugovora značila uskraćivanje prava glasa, onda je to neprihvatljivo. Iskreno govoreći, to je nerealno i nije u skladu sa idejom djelimične promjene Lisabonskog ugovora i to nikada neće jednoglasno usvojiti zemlje članice evropskog bloka", rekao je Barozo.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi promjenom Ustava bila riješeno pitanje odgovora na ekonomsku i finansijsku krizu, onda se o tome može razgovarati.

Danski premijer Lars Loke Rasmusen izrazio je danas uvjerenje da za kontroverzni francusko-njemački prijedlog o novim pravilima budžetske discipline neće biti potrebna promjena evropskog ustava.

On je po dolasku na dvodnevni samit EU rekao da Kopenhagen nije za bilo kakvu promjenu Lisabonskog ugovora koji je nedavno ratifikovan, te da bi početak novog procesa bio veoma težak.

Rasmusen je istakao da je moguće uvesti neophodne sankcije, a da se pritom ne mijenja evropski Ustav.

Njemačka smatra da je stvaranje stalnog fonda za pomoć zemljama članicama EU u finansijskoj krizi zahtijeva promjenu u Lisabonskom ugovoru, koji je stupio na snagu u decembru prošle godine, kako bi bila zadovoljena pravila njihovog Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG