Dostupni linkovi

Evropska komisija za Indoneziju izdvaja 1,5 miliona eura



Evropska komisija odobrila je danas 1,5 miliona eura za pomoć ugroženima u Indonziji, koji su preživjeli udar cunamija koji je prije tri dana pogodio indonezijska ostrva i erupciju vulkana "Merapi".

Novac koji je Brisel odobrio omogućiće pružanje neophodne pomoći za oko 87 000 ljudi, od čega 65 000 žrtava cunamija na ostrvima Mentavaj, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

"Indonezija se trenutno suočava sa više urgentnih situacija", izjavila je Kristalina Georgijeva, evropski komesar za humanitarnu pomoć .

Zemljotres, jačine 7,7 stepeni Rihterove skale, pogodio je u ponedjeljak uveče ostrva Mentavaj, zapadno od Sumatre, i pokrenuo talase visoke tri metra koji su poplaviili deset sela.

Prema najnovijim podacima, u naletu cunamija na Sumatri poginulo je 375 ljudi, a više od 400 je povrijeđeno, dok se 378 lica još vode kao nestala.

Potres se dogodio pod vodom, na dubini od 14,2 kilometra, 280 kilometara južno od Padanga, saopštio je američki Institut za geologiju.

Poslije glavnog potresa uslijedili su naknadni udari snage 6,1 i 6,2 stepena Rihterove skale.

Najmanje 32 lica su poginula kada je 26. oktobra registrovana erupcija vulkana "Merapi", jednog od najaktivnijih u Indoneziji.
XS
SM
MD
LG