Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću:U Sarajevu poginulo više od 1.000 djece



Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću rekao je da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece.

Dragan Mioković, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, kao svjedok Optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću rekao je da je učestvovao u istragama više desetina incidenata granatiranja i snajperisanja ovog grada.

"Prema procjenama CSB-a broj civila ubijenih u Sarajevu je između 10 i 11 hiljada. Sa ove vremenske distance, te naše procjene su se pokazale kao tačne. (...) Naše procjene su da je u tom broju između 1.300 i 1.400 djece mlađe od 15 godina. (...) Sarajevo je bilo pod opsadom, na njega je pucala vojska kojom ste vi komandovali", kazao je Mioković odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog.

Radovan Karadžić, ratni lider bosanskih Srba, optužen je za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Prema navodima optužnice, učestvovao je u kreiranju i sprovođenju strategije granatiranja i snajperisanja Sarajeva, usljed čega su ubijene hiljade civila.
XS
SM
MD
LG