Dostupni linkovi

Crna Gora i Srbija će pojačati vojnu saradnju


Crnogorska i srpska vojska čvrsto su opredijeljene za jačanje međusobne saradnje, što predstavlja doprinos ukupnoj bezbjednosti u regionu, poručili su danas u Podgorici načelnici generalštabova, Dragan Samarddžić i Miloje Miletić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je u prvoj zvaničnoj posjeti crnogorskim kolegama, dok je Samardžić prošle godine posjetio Srbiju.

Samardžić i Miletić zadovoljni su nivoom dosadašnje saradnje crnogorske i srpske vojske, koja se, kako su rekli, između ostalog, ogledala u obuci, školovanju i usavršavanju kadra.

Težište buduće saradnje vide u nastavku tih aktivnosti, kao i u zajedničkoj obuci specijalnih jedinica, posebno ABH kadra (atomsko-biološko-hemijska zaštita), obuci ronilačkih jedinica, padobranaca, protivdiverzanata i ostalih specijalnosti.

“Sarađivaćemo i u oblasti vojne medicine, a tu je i vojno-ekonomska saradnja, kao i zajednička priprema za učešće u mirovnim misijama, zajednička obuka i razmjena iskustava u tim oblastima”, naveo je Miletić.

Samardžić je rekao da vojske dvije zemlje sarađaju kroz regionalne formune, kao i u okviru Partnerstva za mir.

Dosadašnjoj dobroj vojnoj saradnji Crne Gore i Srbije, kao i u oblasti odbrane, doprinio je bilateralni sprazum dva ministarstva, kao i o razmjeni imovine državne zajednice.
XS
SM
MD
LG