Dostupni linkovi

Dačić najavio učešće policije u mirovnim misijama EU


Nakon potpisivanja Sporazuma o bezbjednosnim procedurama sa EU, policajci Srbije će moći da učestvuju u mirovnim misijama Unije najavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Taj sporazum će, kako je rekao u "narednim nedjeljama i mesecima" potpisati on i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.
Pripadnici MUP-a učestvuje u dvije mirovne misije UN u Liberiji i na Haitiju i da je policija Srbije spremna da učestvuje u više mirovnih misija UN kao i u mirovnim misijama EU.

"Zato je neophodno, prije svega, da se potpiše Sporazum o bezbjednosnim procedurama sa EU, a pregovori o tome su završeni", rekao je Dačić.

Dačić je pojasnio da misije EU nisu vojne već policijske, "koje se tiču pomoći policijama određenih država, ali ne u smislu izvršavanja nekih borbenih zadataka već obuke i sličnih aktivnosti".

"Zato nije neophodna odluka parlamenta već je jednostavno potrebno, kad je reč o specifičnim misijama EU odluka Vlade Srbije na moj prijedlog kao ministra", rekao je Dačić.
XS
SM
MD
LG