Dostupni linkovi

Političke partije glavni generator korupcije


Bilbord na ulicama gradova u Srbiji, arhiv
Bilbord na ulicama gradova u Srbiji, arhiv
Srbija se na rangiranju Transparensi internešenela po indeksu percepcije korupcije, u konkurenciji zemalja regiona i bivše Jugoslavije, ponovo našla pri samom dnu

Srbija s indeksom percepcije od 3,5, ima ozbiljne problema s korupcijom i deli 78. do 84 mesta sa nekoliko država. Finansiranje političkih stranaka označeno je kao najveći je problem ili bolje rečeno nevidljivi generator korupcije.

Izvršni direktor „Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić uveren je da je za uspešniju borbu protiv korupcije neophodno poštovanje principa pravne države.

„Dakle sve dok se u Srbiji budu svesno donoslili zakoni, niži akti, koji su suprotni Ustavu, zakonima ili međunarodnim sporazumima,dok se to bude svesno radilo, mi ćemo imati jedan problem koji je mnogo veći od samog nedostatka uspešnosti na polju borbe protiv korupcije. Imaćemo pravni sistem koji u osnovi razara samog sebe“, upozorava Izvršni direktor Transparentnosti Srbija.

Mada je od 2000. do 2006. godine Srbija napredovala na listi zahvaljujući usvajanju zakona i uspostavljanju institucija, od tada indeks stagnira jer je trebalo zakone primeniti.

Kao glavni razlog stagnacije u borbi protiv korupcije predsednik „Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati navodi politički sistem u kome stranke donimiraju nad parlamentom.

Mrtvo slovo na papiru


„Partije su kada je reč o tome šta je politička korupcija, misli se na to da su to izabrani, postavljeni funkcioneri u javnom sektoru i na to se istraživanje „Transparensija“ i odnosi. Mislim da su tu partije presudan čimilac. Naprosto smo u dilemi-da li ćemo koristiti antikorupcijski sistem prema toj vladajućoj „partitodespotiji“ pa ćemo partije staviti i središte svih ovih institucija“
, preporučuju mehanizam za smanjene korupcije Vladimir Goati.

Većina zemalja regiona, kao i Srbija, stagnira ili nazaduje u borbi protiv korupcije. Političke partije na vlasti označene su kao glavni generator korupcije.

Postojanje i proširenje diskrecionih ovlašćenja u slučaju podsticanja stanogradnje, nedostatka adekvatne kontrole trošenja budžeta i finasiranja političkih partija samo je deo onoga što je ustanovila Državna revizorska institucija 2008 godine a čiji zapisi još uvek stoje kao mrtvo slovo na papiru.

Ministra prostornog planiranja Oliver Dulića, čije ministarstvo vodi sektror građevine, koje se pored politike, vrlo često pominje kao izvorište korupcije pitamo za komentar ovakvih ocena.

„Godinama unazad se stranke napominju i definišu kao izvori korupcije i mi ćemo na tome svakako raditi. Mi u Demokratskoj stranci nemamo apsolutno ništa protiv da se ta tema otvori. Siguran sam da će u oblasti građevine i urbanizma donošenje svih prostornih planova sigurno značajno smanjiti nemogućnost da dodje do korupcije u dobijanju građevinskih dozvola, što će smanjiti indeks percepcije korupcije“
, uverava nas Oliver Dulić.

Indeksi korupcije su sačinjeni na osnovu istraživanja sprovedenih uglavnom medju ekonomskim analitičarima, poslovnim ljudima i investitorima.
XS
SM
MD
LG