Dostupni linkovi

Država vratila polovinu vlasništva u KAP-u


Viacheslav Krylov i Branko Vujović na potpisivanju ugovora, 26. oktobar 2010
Viacheslav Krylov i Branko Vujović na potpisivanju ugovora, 26. oktobar 2010
Predstavnici crnogorske Vlade i "Centralno-evropske aluminijumske kompanije" ruskog tajkuna Olega Deripaske koja gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma, zaključili su u utorak ugovor o poravnanju, kojim se stvaraju uslovi da Vlada, nakon pet godina, preuzme polovinu od ukupnog broja akcija u KAP-u i Rudnicima boksita od aktuelnog vlasnika.

Crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović i predsjednik borda direktora podgoričkog Kombinata aluminijuma Vjačeslav Krilov, nakon višemjesečnog otezanja, konačno su potpisali ugovor kojim država u svoje vlasništvo vraća polovinu paketa, koji je prije pet godina prodala ruskom investitoru, i tako sa njim postala ravnopravan suvlasnik.

"Centralno-evropska aluminijumska kompanija" zadržava upravljanje kompanijom ali će Vlada, od sada, imati svog predstavnika u bordu, sa pravom veta na bilo koju odluku.

U utorak potpisan ugovor stavlja van snage prethodni, privatizacioni ugovor, odnosno predstavlja finalizaciju pomoći koju je država odobrila KAP-u radi izlaska iz krize, u koju je ova kompanija upala i prije svjetske ekonomske krize, prije svega zbog tadašnjeg drastičnog poskupljenja energenata i pada cijene aluminijuma na svjetskoj berzi.

Na novinarsko pitanje - da li se danas, pet godina nakon privatizacije KAP-a može reći da je ovaj aranžman doživio potpuni fijasko - odgovorio je Vujović.

"Fijasko bi bio, čini mi se, ne privatizacije nego globalne krize da smo zatvorili KAP, za šta su postojali svi preduslovi. Ako je cijena aluminijuma na berzi sa 3.300 dolara svedena u jednom periodu na nešto ispod 1.300 dolara onda je to apsolutno poslovanje sa gubicima za koje nije kriv ni većinski vlasnik ni vlada. E, u tom momentu smo odlučili ovako kako smo odlučili. Da pokušamo da zajedno sa većinskim vlasnikom tražimo rješenje. Mogli smo da raskinemo ugovor ali bi to definitivno značilo stečaj," rekao je Vujović.

Rudnici i snabdijevanje električnom energijom


Vjačeslav Krilov najavljuje nova ulaganja, odnosno, odustajanje od prodaje sirovog aluminijuma, i prelazak na proizvodnju aluminijumskih legura i oživljavanje prerade.

Vjeceslav Kirilov, Igor Lukšić i Branko Vujović u novembru 2009. potpisali su memorandum o razumijevanju o reorganizaciji u KAP-u
"Potrebno je da do kraja završimo projekat restrukturizacije u rudnicima, ono što je najbitnije je da je program obezbijeđen finansijskim sredstvima. Potrebno je da proizvodnju u kombinatu vratimo na 120 hiljada tona. Krajem 2011. preduzeće će već imati imaće proizvodnju od 100 hiljada tona. Sve što je potrebno za realizaciju tih zadataka je već pripremljeno. Postoji problem dugoročnog snabdijevanja elektičnom energijom KAP-a. Postoje pravci na kojima se radi"
, rekao je Krilov.

Radnici pozdravljaju povratak države u vlasničku strukturu KAP-a.

Predsjednik Sindikata KAP-a Zoran Milošević, za RSE kaže da je to odlična vijest:

"Povratak Vlade u vlasničku strukturu primili smo kao jednu dobru vijest za radnike.To iz razloga što ćemo u narednom periodu, ako budem imali nekih otvorenih pitanja tu imati sagovornike i u poslodavcu i u predstavniku Vlade. Pristalica sam vazda bio da Sindikat sve probleme treba rješavati u kući, to jeste u KAP-u, a ako se ne bude moglo tako onda ići prema većim instancama," kaže Milanović.

Nakon podvlačenja crte ispod petogodišnjeg ruskog gazdovanja KAP-om, ostaju zabrinjavajući brojevi, a jedan od zanimljivijih je upravo broj od nepunih 1.300 radnika koji danas rade u ovoj firmi, što nije ni polovina od obećanog broja od 2.700.

Pored toga, podgorički Kombinat aluminijuma je prodat za 48 i po miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski, ali njena vlasnička struktura, nikad nije objelodanjena.

Kupac se obavezao da će u KAP uloziti još 55 miliona eura, kao i da će Vladi uplatiti još 27 miliona dolara i obezbijediti 20 miliona eura kredita za ekološki program.

Naknadno se ispostavilo da građani Crne Gore godinama treba da finansiraju poslovanje ove privatne kompanije, čije su račune za električnu energiju, samo ove godine, dotirali sa 20 miliona eura, a u naredne dvije, daće još 25 miliona.

Pored toga, ovoj firmi su velikodušno otpisivani višemilionski iznosi za poreze i doprinose, a Vlada je sada dodatno pomogla ovu firmu, čime je povratila polovinu od paketa akcija, za koji je prije pet godina dobila manje od 50 miliona.

"Država je uložila samo 5 miliona eura za socijalni program.Sve ostalo što smo uradili su naše garancije za kredite koje koristi KAP i koje je u obavezi da vrati Kombinat.Za slučaj da KAP ne vraća redovno kredite onda bi to bila obaveza Vlade"
, rekao je Vujović.
XS
SM
MD
LG