Dostupni linkovi

Grčka suočena s problemom ilegalnim imigranata


Londonski list "Financial Times" (FT) danas piše o problemima sa kojima se Grčka suočava u pokušaju da zatvori svoje granice pred talasom ilegalnih imigranata.

Već identifikovana kao slaba karika u projektu jedinstvene evropske valute, Grčkoj sada ne polazi za rukom da ispuni obaveze vezane za kontrolu evropskih granica, navodi FT.

Evropske vlasti zato su sada odlučile da na grčko-tursku granicu, ranjivu tačku jedinstvene evropske granice, upute namjensku ekipu čiji je zadatak da pomogne grčkim graničarima.

To je prvi put da se Brisel odlučio na takav korak i do toga dolazi poslje ogromnog povećanja broja ilegalnih imigranata iz raznih dijelova Azije, koji preko Turske, a potom i Grčke, nastoje da se prebace dalje na Zapad.

Taj problem mogao bi da dovede u pitanje dalje širenje šengenske zone unutar koje može da se putuje bez pasoša - sljedeće godine u taj režim trebalo je da se uključe Rumunija i Bugarska, ali do toga možda neće doći, budući da su opasnosti koje sa sobom nose otvorene granice sve očiglednije, ističe FT.
XS
SM
MD
LG