Dostupni linkovi

Barroso: Moguć završetak pregovora s Hrvatskom naredne godine


Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je u ponedjeljak napredak koji je Hrvatska napravila na putu prema Evropskoj uniji, istaknuvši da je moguće pristupne pregovore završiti sljedeće godine, ali da Komisija neće u skorašnjem izviještaju o napretku predlagati nikakav datum.

"Hrvatska vlada krenula je na put važnih reformi i htio bih pozdraviti odlučnost premijerke na tom planu. Pristupni pregovori napreduju postojanom brzinom", rekao je Barroso nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Upitan hoće li Komisija u svom izviještaju o napretku kandidatskih zemalja koje će objaviti 9. novembra spomenuti neki datum za završetak pregovora, Barroso je odgovorio negativno, ističući da su zemlje članice još ranije, nevezano za Hrvatsku, odlučile da se neće davati datum dok se ne okonča pregovarački proces, prenijela je Hina.

"Datuma neće biti jer su zemlje članice odlučile da se on ne određuje prije nego se zaključe pregovori. To nema ništa s tim kako Hrvatska napreduje, ponavljam, stvari idu dobro, Hrvatska postojano napreduje u pregovorima, ali mi se u ovoj fazi ne možemo obvezati na neki datum i to ne zato što nema napretka na hrvatskoj strani, nego zato što vjerujemo da je sadržaj važniji od rokova. Želim poslati poruku da Komisija želi ubrzati proces, ali to sada uglavnom ovisi o hrvatskoj strani", rekao je Barrroso.
XS
SM
MD
LG