Dostupni linkovi

Jelavić: Nikada se neću pojaviti pred sudom u BiH


Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić izjavio je kako se nikada nije razgovoralo o ustupanju sudskog procesa, koji je protiv njega otvoren u BiH, pravosuđu Republike Hrvatske, te tvrdi da se nikada neće pojaviti pred bh. sudskim organima.

U telefonskoj izjavi iz Zagreba za banjalučku Alternativnu televiziju Jelavić je rekao da ne vjeruje u pravosudne organe BiH.

„Sud BiH može ustupiti predmet hrvatskom pravusuđu, može me čak i osuditi u odsutnosti i poslati jednu takvu presudu, bez obzira koliko je zakonita ili nezakonita, na izvršenje hrvatskom pravosuđu. Ako do toga dođe, ja ću, naravno, u Hravatskoj izdržavati kaznu, čak i na temelju presude u odsutnosti“, ustvrdio je Jelavić.

BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o međusobnom izručenju pravosnažno osuđenih osoba. Međutim, ostaje otvoreno pitanje onih kojima sudski procesi nisu do kraja završeni, kao što je slučaj sa Jelevićem.

Rasprava o žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ante Jelavić proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja još uvijek nije održana pred Apelacionim vijećem Suda BiH. Za Jelavićem je raspisana međunarodna potjernica.
XS
SM
MD
LG