Dostupni linkovi

Barel ojačao nakon slabljenja dolara


Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima zbog slabljenja dolara, nakon sastanka članica Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) prošlog vikenda u Južnoj Koreji.

Barel sirove nafte za isporuke u decembru poskupio je na američkom tržištu 1,02 USD na 82,71 USD. Na tržištu u Londonu bio je u plusu 90 centi i njime se trgovalo po cijeni od 83,86 USD.

Dolar je danas prema jenu oslabio na najniži nivo u 15 godina, jer su ulagači nastavili da prodaju zelenu novčanicu nakon sporazuma članica G20 o izbjegavanju vještačkog održavanja domaćih valuta na niskom nivou u cilju jačanja konkurentnosti.

Zlato je poskupilo više od jedan odsto, dok je cijena bakra na londonskom tržištu dostigla najviši nivo u 27 mjeseci, prenosi Polsovni dnevnik.

Analitičari smatraju da ishod sastanka G20 označava povratak na dosadašnji status kvo na tržištima valuta, uz dolar koji je pod pritiskom zbog očekivanja da će Federalne rezerve (FED) u novembru predstaviti drugi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Dodatnu podršku cijenama nafte pružaju i štrajkovi u Francuskoj protiv penzijske reforme i režima upravljanja lukama, što je smanjilo zalihe goriva.

“Radnici u sedam od 12 francuskih rafinerija glasali su danas za nastavak štrajka, a preostalih pet glasaće tokom dana”, saopštili su sindikati.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 78,54 USD, 72 centa manje nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG