Dostupni linkovi

Kad će crnac postati gradonačelnik Beograda, Zagreba, Sarajeva….?


Peter Bossman, novi gradonačelnik Pirana
Peter Bossman, novi gradonačelnik Pirana
Kad će crnac postati gradonačelnik Beograda, Zagreba, Sarajeva….?

Nisam do sada čuo za slučaj da izabrani gradonačelnik bilo kojeg grada na svijetu mora da uči jezik gradjana čiji je gradonačelnik. Zvučalo bi nevjerojatno da nije istinito.

Peter Bossman je novi gradonačelnik Pirana, predivnog gradića na slovenačkoj obali (ako neko od mladjih čitatelja ne zna). ¨Imam prijateljicu slavistkinju koja mi je već ponudila dodatne poduke", rekao je novi gradonačelnik.

Piranski zaljev

Ali, to nije jedina neobična stvar u ovoj priči. Naime, Peter Bossman uopće nije ni Slovenac, on je ljekar iz Gane i stigao je u Sloveniju još prije 33 godine sa namjerom da studira medicinu. Tako je Slovenija dobila svog prvog tamnoputog gradonačelnika, jednog od onih 12% gradjana Slovenije koji su rodjeni izvan ove države.

Priča, naravno, govori više nego bilo kakve proklamacije o stupnju demokracije u Sloveniji i po ko zna koji put svjedoči da gradjani radije biraju sposobne nego podobne.

Ako im se da prilika.


Logično je, ipak, ovo pitanje: kada će tako nešto biti moguće u ostalim državama nasljednicama bivše Jugoslavije. Da li je moguće da gradonačlenik Niša bude recimo Albanac, ili gradonačeklnik Prištine Srbin? Da li je moguće da prvi čovjek Banjaluke bude Bošnjak ili prvi čovjek Gruda bude Srbin? Ili da Zenicu vodi neko ko je po nacionalnosti Hrvat?

Bojim se da će se prije dogoditi da gradonačelnici ovih gradova budu neki ljekari iz Gane jer Ustav BiH, naprimjer, ne omogućava da članovi Predsjedništva budu ljudi sebe definiraju kao Jugoslaveni, Jevreji, Romi, Makedonci ili članovi bilo koje druge etničke grupe u koju ne spadaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Obožavatelji Michela Jacksona pred ulazom u teatar Apollo, 2009
Bio sam prošli tjedan u New Yorku pa me prijatelj odveo u kultni teatar ¨Apollo¨ u Harlemu. Teatar traje već 97 godina i ovdje su svoje prve korake na sceni imali mnogi od najvećih svjetskih zvijezda poput kultnog Michela Jacksona.

Na programu je bilo ¨Veče amatera¨. Na stranu činjenica da su amateri koje sam vidio i slušao neuporedivo bolji od nekih jako poznatih zvijezda. Ali, voditelj je veče počeo ovako: ¨Nas ne zanima ko ste ni odakle ste, ne zanima nas kako se zovete niti koje ste boje kože, ne zamima nas ni kultura kojoj pripadate, ni jezik koji govorite niti država kojoj pripadate. Mi smo ovdje došli da se zabavimo zajedno!¨

Kad li će takve rečenice biti izgovorene na Balkanu?



Valjda onda kad za gradonačelnika bude izabran crnac!
XS
SM
MD
LG