Dostupni linkovi

U ponedeljak počinju zvanični razgovori MMF-a i Srbije


Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) počeće sutra zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora biće rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011. Tokom razgovora sa predstavnicima Misije MMF-a, koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja.

Zvanični razgovori počeće plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem će, pored guvernera Dejana Šoškića učestvovati potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger.

Srbija je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi. Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF-om.

Odbor direktora MMF-a je krajem septembra pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana, čime je uspešno okončano njegovo peto razmatranje. Ta pozitivna ocena MMF-a omogućila je Srbiji da povuče 366,5 miliona evra za jačanje deviznih rezervi. NBS je od MMF-a krajem septembra povukla 53,5 miliona evra ili 15 odsto pete rate.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine.
XS
SM
MD
LG