Dostupni linkovi

SNSD će razgovarati sa SDP-om o formiranju vlasti u BiH


Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Nebojša Radmanović izjavio je da će SNSD razgovarati sa Socijaldemokratskom partijom /SDP/ BiH Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama.

"Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, pa je realno da razgovore o organizaciji vlasti u zajedničkim organima vode SNSD i SDP BiH. Stav SNSD-a jeste da su SDP i Lagumdžija neprihvatljivi, ali je realnost takva da mi moramo da razgovaramo da ne bismo izigrali volju birača", rekao je Radmanović.

On je naveo da izbjegavanje razgovora sa onima koji su dobili najveću podršku nije samo izigravanje volje birača, već i stvaranje nestabilnosti.

"Ako se na budućim pregovorima iz Federacije BiH /FBiH/ pojave Stranka demokratske akcije /SDA/ i SDP BiH, koji nesporno imaju 80 posto bošnjačkih glasova, mi ćemo morati da prihvatimo razgovor sa njima. Oni koji su dobili najveći broj glasova treba da razgovaraju o formiranju vlasti", rekao je Radmanović za "Pres RS".

Radmanović je dodao da je za sada realno da pet ili šest partija formira Vijeće ministra BiH, da SNSD bude nosilac razgovora u ime RS, a da bi u ime FBiH to trebalo da budu SDA, SDP BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH. On je ponovio da je neprihvatljivo da Lagumdžija bude na čelu Vijeća ministara BiH.
XS
SM
MD
LG