Dostupni linkovi

Sanader se vratio u zastupničke klupe


Ivo Sanader pred Mandatno-imunitetnim povjerenstvom Sabora 12. listopada 2010. godine
Ivo Sanader pred Mandatno-imunitetnim povjerenstvom Sabora 12. listopada 2010. godine
Bivši premijer Hrvatske i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader vratio se u petak danas nakon osam godina u zastupničke klupe Hrvatskog sabora.

Sanader je prošlog ljeta bez obrazloženja napustio te funkcije, a po ocjeni mnogih analitičara vratio se u aktivnu politiku kako bi se zaštitio od mogućeg kaznenog progona zbog umiješanosti u niz korupcijskih afera, u kojima se gotovo redovito spominje njegovo ime.

Sanaderovo „zbogom“ aktivnoj politici na kraju je ipak ispalo samo „doviđenja“!

Nešto iza 12 sati, nakon što je Sabor gotovo jednoglasno prihvatio izvješće Mandatno-imunitetne komisije o aktiviranju njegovog mandata, Sanader se pojavio u velikoj dvorani i pred predsjednikom Sabora Lukom Bebićem položio položio zastupničku prisegu.

Sanader: „Prisežem!“

Bebić: „Čestitam novom zastupniku i želim mu uspjeh u obnašanju zastupničke dužnosti.“

Od preko stotinu i deset zastupnika koji su tada bili u Saboru, novom su kolegi zapljeskala trojica - dvojica njegovih osobnih prijatelja i zastupnika HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović, i dojučerašnji liberal, a sadašnji član HDZ-ove većine Ivan Čehok.

Potom je uslijedio kraći igrokaz u režiji njegove bivše stranke, jer saborska stolica u dijelu u kojem sjede HDZ-ovci koju je Sanader trebao naslijediti od svoje zamjenice zajedno s mandatom nije bila slobodna, pa je Sanader sjeo u prvi red blizu konsterniranih socijaldemokrata.

Na kraju je njegovo mjesto ipak ispražnjeno, a dalo se primijetiti se da je cijela priča Sanadera koštala živaca.

U dogledno vrijeme Predsjedništvo Sabora naći će mu novo mjesto otraga, gdje sjede nezavisni zastupnici, ili u hrvatskoj političkoj tradiciji „divljaci“, a susjed će mu biti laburist Dragutin Lesar, koji je imao komentar na današnje ponašanje HDZ-ovaca:

„Danas se pokazalo koliko straha imaju od njega! To je nevjerojatno – on kao da je došao i rekao – bu!“

Povjerenje Jadranki Kosor

Sanader je nakon sjednice novinarima objasnio motive svog povratka u aktivnu politiku:

„Kao što znate, odlučio sam se bio potpuno povući iz hrvatske politike, međutim nevjerojatni razvoj događaja nakon mog odlaska iz politike praktički me natjerao da aktiviram svoj saborski mandat. Nadam se da ću zajedno s kolegama u hrvatskom Saboru doći do razloga koji su doveli do ovako nevjerojatnog i nedemokratskog razvoja događaja koji je apsolutno neprimjeren europskim demokratskim standardima, a mislim i bilo gdje dalje od Europe, dakle u svijetu.“

„Sanaderovim povratkom u Sabor nije se dogodilo ništa značajno u političkom smislu,“ kaže za naš radio analitičar Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja, komentirajući očekivanja da će se Sanaderovim povratkom 'otvoriti nebesa' i da će doći do tektonskih poremećaja na hrvatskoj političkoj sceni.

"HDZ nije bio potpuno spreman na to, što se vidjelo u proceduralnom smislu u onom cirkusu oko sjedenja, ali Sanader kao osoba i kao saborski zastupnik ne može samostalno srušiti Vladu. Vladu može rušiti oporba – na vrlo jednostavan način da razbije vladajuću koaliciju i da određene partnere privuče k sebi," kaže Raos.

Raos ima i sasvim drugačije tumačenje današnjeg Sanaderovog obrazloženja zašto se vratio u hrvatsku politiku:

"Ova njegova izjava da je on prisiljen vratiti se u Sabor zbog razvoja događaja kojeg on smatra nedemokratskim – pa znamo na što cilja! Smatrao je da ostavlja Jadranku Kosor kao poslušnu nasljednicu, a dobio je kakvu god, ali prilično žestoku borbu protiv korupcije. A nebesa će se otvoriti kada saznamo što je Mravak rekao. To vjerojatno zanima i gospodina zastupnika Sanadera."

Ivan Mravak je bivši direktor Hrvatske elektroprivrede koji je, kako navode mediji, u istrazi oko niza korupcijskih afera „propjevao“ i nagađa se da bi on mogao u aferi isisavanja novca iz javnih poduzeća preko tvrtke „Fimi media“, u priči o lažnom zapošljavanju HDZ-ovog stranačkog funkcionera u Elektroprivredi ili u aferi oko prodavanja jeftine struje mostarskom „Aluminiju“ teretiti i Sanadera.

Zastupnici su danas nakon glasanja otišli na vikend. Kako će se Sanader ponašati kao zastupnik, vidjet će se već u srijedu kada Sabor nastavlja sa radom, a na dnevnom redu biti će zahtjev oporbe da se glasa o povjerenju Vladi Jadranke Kosor.

Po ocjeni profesora političke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu i političkog analitičara Žarka Puhovskog, to bi Sanaderu mogla biti prilika da prikupi političke bodove za sebe, a da ih oduzme svojoj nasljednici:

"Sanader ima odličnu mogućnost – ako mu je doista stalo do toga – da fundamentalno ošteti svoje bivše stranačke kolege , a to je da podrži Vladu Jadranke Kosor kada dođe do izglasavanja povjerenja odnosno nepovjerenja. Time bi je po mom sudu teško oštetio za dulje vrijeme."
XS
SM
MD
LG