Dostupni linkovi

Kazna Rusiji zbog zabrane parade ponosa


Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da je Rusiji izrečena kazna zbog zabrane održavanja parade homoseksualaca u Moskvi.

Aktivista pokreta za zaštitu prava gej populacije Nikolaj Aleksejev pokrenuo je pred sudom tri slučaja, navodeći da je Rusija prekršila evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čija je potpisnica kao član Savjeta Evrope.

Sud iz Strazbura donio je odluku da je Rusija prekršila prava o okupljanju i da je vršila diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Rusiji je naloženo da Aleksejevu isplati 29.510 eura odštete i sudskih troškova.

Godinama su gradske vlasti Moskve odbijale da daju dozvolu za održavanje demonstracija na osnovu toga da će to izazvati nasilnu reakciju u Rusiji, gdje su duboke predrasude prema gej populaciji.

"Sam rizik da će demonstracije stvoriti nemire nije dovoljan razlog za opravdanje zabrane", navodi se u saopštenju suda.

Bivši gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov nazivao je paradu homoseksualaca "satanskom" te da smatra da bi demonstracije ugrozile zdravlje javnosti i moral.
XS
SM
MD
LG