Dostupni linkovi

Gajtner kaže da su vodeće svjetske valute dobro usklađene



Američki ministar financija Timoti Gajtner (Timothy Geithner) reako je kako ne vidi razloga za daljnji pad dolara prema euru i jenu, ustvrdivši da su vodeće svjetske valute dobro usklađene, prenosi u ugledni finansijski dnevnik The Wall Street Journal.

U intervjuu za WSJ Gajtner je takođe naglasio kako SAD ne nastoje sniziti vrijednost dolara, nadovezavši se na vlastitu izjavu da nijedna zemlja na svijetu ne može „devalvacijom doći do prosperiteta“.

Američki ministar finansija dijeli valute na tri grupe pri čemu u prvu svrstava zemlje čije su valute potcijenjene po svim kriterijima. U drugu svrstava privrede u razvoju s fleksibilnim valutnim kursevima koja interveni[u ili nameću poreze kako bi smanjili rizike.

„U trećoj grupi nalaze se vodeće svjetske valute koje su sada otprilike usklađene“, rekao je Gajtner, signaliziraju' time da ne vidi razloga za daljnji pad dolara u odnosu na euro i jen, prenosi list.

Gajtner se nada da će se grupe 20 razvijenih i privreda u razvoju na predstojećem sastanku u Južnoj Koreji ovoga vikenda postići dogovor o „normama“ za mjere kursne politike i o numeričkim ograničenjima za održive trgovinske viškove i deficite.

„Još nije stvorena čvrsta predodžba o tome što je pravdeno“, kazao je uoči sastanka ministara finansija G-20 u petak .

Ponovio je da je kineski juan značajno potcijenjen, naglasivši ipak kako će se to s vremenom korigovati ako se nastavi tempo rasta započet u septembru, prenio je Business.hr.
XS
SM
MD
LG