Dostupni linkovi

Irski intelektualci protiv ratifikovanja sporazuma sa Srbijom


Grupa irskih intelektualaca, predvođenih režiserima Nilom Džordanom (Neil Jordan) i Džimom Šeridanom (Jim Sheridan), zatražila je od Vlade Irske da prijee hapšenja preostale dvojice haških bjegunaca ne ratifikuje Sporazum Srbije i EU o pridruživanju i stabilizaciji (SP).

U pismu koje su uputili šefu irske diplomatije Majklu Martinu (Michael), potpisnici su naveli da Irska mora da insistira na hapšenju i izručenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao "dokaz želje Srbije da se pridruži" EU, prenijeli su danas irski mediji.

"Vjerujemo da Irska i Evropska unija neće učiniti uslugu ni sebi, niti ljudima Balkana ako dozvoli dalje napredovanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji bez izručenja (tih ljudi)", navodi se u pismu.

"Mi u Irskoj isuviše dobro znamo kakvu štetu donosi odložena pravda i značaj traženja istine kao osnove za pomirenje u podijeljenim društvima", naveli su potpisnici, dodajući: "S poštovanjem pozivamo ministra da insistira da pravda ne postane predmet pregovora u EU".

Kako prenose irski mediji, očekuje se da parlament te zemlje narednih sedmica glasa o ratifikaciji SP-a koji, da bi stupio na snagu, mora da bude ratifikovan u svih 27 zemalja članica Unije.
XS
SM
MD
LG