Dostupni linkovi

Holder: Suštinsko neslaganje Kine i SAD oko Liju SjaoboaSAD i Kina "suštinski se ne slažu" oko pitanja kineskog disidenta i ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, Liju Sjaoboa, izjavio je danas američki ministar pravde Erik Holder.

On je rekao da je o pitanju Liju Sjaoboa bilo riječi tokom njegovih razgovora s kineskim zvaničnicima u Pekingu. "To je pitanje o kojem se SAD i Kina suštinski ne slažu", rekao je Holder na konferenciji za novinare.

Holder je naveo da je stav predsjednkika SAD Baraka Obame o tom pitanju jasan i dodao da bi Kina trebalo da poštuje osnovna prava svih svojih građana.

Kina je osudila odluku da Liju dobije nagradu koja mu je pripala zbog "dugogodišnje i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini".

Obama je pozdravio odluku Nobelovog komiteta da ove godine nagradu dodijeli kineskom disidentu i pozvao Peking da ga oslobodi.

Liju je osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je bio jedan od autora Povelje 08, u kojoj se poziva na veće slobode i okončanje političke dominacije Komunističke partije.
XS
SM
MD
LG