Dostupni linkovi

Opstrukcije sprečavale hapšenje Mladića


Pretraga porodične kuće Rtaka Mladića 23. februara 2010. godine
Pretraga porodične kuće Rtaka Mladića 23. februara 2010. godine

Zbog čega je potraga za Ratkom Mladićem, najtraženijim haškim optuženikom optuženim za genocid, bila neuspešna proteklih godina delimično je otkrio šef srpskog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Ispostavilo se da je polovinom dvehiljaditih tajna služba najverovatnije znala gde se Mladić krije, ali da je propuštena prilika za hapšenje.

Rade Bulatović, nekadašnji direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, nudio je Tužilaštvu za ratne zločine pregovore o predaji haškog optuženika Ratka Mladića, izjavio je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine i šef Akcionog tima Srbije za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Iako Vukčević o tom slučaju nije rekao više detalja, mediji navode da je Bulatović ponudu o pregovorima izneo 2006, pre jula te godine kada je formiran Akcioni tim. Vukčević je rekao i da je tada postojala najveća šansa za hapšenje Mladića, ali da je prilika propuštena zbog opstrukcije za koju još nije utvrđeno ko je odgovoran.

"Mladićevo hapšenje osujetilo je to što je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića, što je bio katastrofalan potez, koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Mladića u šaci i bilo je samo tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje", objasnio je Vukčević.

Vukečević: Mladićevo hapšenje osujetilo je to što je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića, što je bio katastrofalan potez


Ivica Dačić, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije, i Milorad Veljović, direktor Policije, u izjavi za naš radio nisu želeli posebno da komentarišu ove navode:

„Ja nisam u to vreme bio u vladi, pa stvarno ne znam kako bih to komenatrisao. Nemam dovoljno informacija o tome da bih rekao da li je to tačno ili ne. Ali u svakom slučaju, valjda oni najbolje znaju kako su sarađivali,” rekao je Dačić.

”To je pitanje za tužioca, ako je on izjavio tako nešto onda njega traba pitati šta se dešavalo. Sve van toga bi bila odredjena manipulacija. A da li ima nekih osnova da se to sada istražuje ili ne, to će tužilac opredeliti,“ rekao je Veljović.

Bulatović nije želo da govori o navodima tužioca Vukčevića. Mediji nezvanično navode da je Tužilaštvo tada pozitivno odgovorilo na ponudu za pregovore, ali da su oni ipak propali nakon što je istog dana Bulatović otišao u kabinet tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunice.

Suđenje jatacima

Pretpostavlja se da je do kontakta sa Mladićem došlo preko nekog od jataka, ali da je tadašnja vlast smatrala da je najbolje rešenje da se Mladić dobrovoljno preda a ne da ga hapse.

Zoran Stojković, bivši ministar pravde u kabinetu Koštunice, rekao je za naš program da mu nije poznato da je početkom 2006. bilo pokušaja pregovora sa Mladićem, i da po dolasku na čelo Akcionog tima tužilac Vukčević nije imao nikakve pritužbe na rad nadležnih službi:

"Naprotiv, rečeno je da se jako dobro radi i da je koordinacija svih nadležnih odlična. Od tada je prošlo pet godina, i sada se iznosi neki podatak koji je meni potpuno nepoznat, niti je do danas bilo priča da se tako nešto događalo. Preda mnom niko tako nešto nije rekao, a nikada nisam ni čuo da su se slične stvari dogodile."

Poslednje utočište Mladića za koje je potraga znala, navodno je bila vikendica jataka Stanka Ristića u selu Ljuba kod Erdevika, na obrnocima Fruške Gore. Tu mu je potraga, kako je rekao Vukčević, disala za vratom ali je zbog svega opisanog u poslednjem trenutku uspeo da utekne iz tog mestašca sa 450 stanovnika i duplo manje kuća.

Predstavnici sadašnje vlasti nerado govore o poslednjim navodima tužioca, a jedan od retkih koji je želeo da ih prokomenatriše je Željko Ivanji, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije iz jedne od vladajućih partija G17 plus, koji nam je rekao da bi bi bilo dobro proveriti šta se u potrazi za Mladićem zaista dogadjalo 2006:

Željko Ivanji: Sigurno je da ne postoji mesto na planeti gde čovek može tako dobro da se sakrije da ga niko nikada ne pronađe


"Ukoliko to sada definitivno ne proverimo, u budućnosti može da dođe do toga da stalno proveravamo neke stvari iz prošlosti. I tada je saradnja sa Haškim tribunalom bila prioritet, a ako se dešavalo to što je naveo tužilac Vukčević onda to govori o licemerju politike Vojislava Koštunice. Znači, moramo biti iskreni u onome što radimo, ili ćemo u protivnom stalno imati neke probleme."

Po svemu sudeći, te 2006. potraga je bila najbliže Mladiću. Uprkos svim problemima, Ivanji je optimista kada je u pitanju Mladićevo hapšenje:

"Sigurno je da ne postoji mesto na planeti gde čovek može tako dobro da se sakrije da ga niko nikada ne pronađe. Ne vidim ni jedan razlog da ne dođe do hapšenja Ratka Mladića. Jer to je zahtev zdravog razuma, a ne samo Evrope Ili uslova za integracije u Evropsku uniju..."

Pred sudom u Beogradu od 2006. traje sudjenje grupi optuženih za skrivanje Mladića. Prvooptuženi Jovo Djogo u međuvremenu je umro, dok su među ostalim optuženima pukovnik Stanko Ristić, penzionisani vojni pilot, bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, kao i Saša Badnjar i Predrag Ristić. Presuda će biti doneta posle 1. novembra, za kada je zakazano iznošenje završnih reči.

XS
SM
MD
LG