Dostupni linkovi

Ko finansira huligane u Srbiji?


Sukob policije i protivnika Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine
Sukob policije i protivnika Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine
Povodom najnovijih izliva nasilja na ulicama Beograda i u Đenovi, po ko zna koji put se otvara pitanje ko finansira navijače, ko finansira desničarske organizacije i njihove aktivnosti u Srbiji?

Na ovo pitanje, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa, teško da će javnost dobiti odgovor jer su putevi novca kada su u pitanju finasiranje političkih stranaka pa i desničarskih organizacija veoma misteriozni.

Sa druge strane, međutim, je osporavanje uopšte validnosti tog pitanja jer se još ne zna postoje li takvi finanasijeri.

Navodno su navijači dobili 200 hiljada evra za nerede u Italiji a još više za organizovanje nasilja na ulicama Beograda.

U medijima se kao mogući finansijeri pojavljuju imena nekih kriminalaca iz podzemlja koji se nalaze van domašaja policije, van zemlje.

Pitali smo ministra policije Ivicu Dačića u kom pravcu ide istraga finansijera nasilnika:

"Tim povodom su već prikupljene neke informacije, vodi se istraga zajedno sa Tužilaštvom. Svi detalji koji iz te istrage budu važni za zaključivanje i procesuiranje će biti uzeti u obzir:"

Ko vas finansira, pitali smo Boška Obradovića iz nevladine organizacije Srpski sabor Dveri koji je organizovao Porodičnu šetnju dan uoči Parade ponosa:
Protest protiv Parade ponosa 9. oktobra 2010. u Beogradu


Obradović: "Dveri se finansiraju iz velikog broja malih donacija Srba rasejanih širom sveta, kao i onih sa Balkana u svim srpskim zemljama , na prvom mestu u Srbiji."

RSE: Da li je iko ikada kontrolisao kako vi finansijski poslujete?

Obradović: To je pitanje za državne organe, ne za nas.

RSE: Ja iz vašeg odgovora razumem da niko nikada nije kontrolisao vaše finansije, jel tako?

Obradović: To bih morao da proverim, nemam tu informaciju u ovom trenutku.

Sprega kapitala, politike i kriminala

Dr Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbije, kaže da je finsiranje i političkih stranaka i desničarskih organizacija u Srbiji potpuna misterija:

"Niko ne kontroliše ni finansiranje partija ( o čemu postoji Zakon) niti desničarske organizacije o kojima ni zakon ne postoji. Kao što je u sferi političkih stranaka finansiranje najmisetrioznija oblast, tako je još misterioznije ili bar podjedanko misetriozno finansiranje desničarskih organizacija. Vrslo retko će procuriti o tome neka informacija jer se to krije kao što zmija krije noge."

Nagađa se godinama unazad, na primer, odakle novac za skrivanje haškog begunca Ratka Mladića. Nepoznanica je i ko finansira esktremnu desnicu poput Obraza, 1389.
Verića Barać: Meni je potpuno jasno da postoji veza izmedju navijačkih grupa, desničarskih nevladinih organizacija , političkih stranaka i krupnog kapitala


"Meni je potpuno jasno da postoji veza izmedju navijačkih grupa, desničarskih nevladinih organizacija , političkih stranaka i krupnog kapitala. Jer, zar bi oni mogli da se tajno finansiraju i da rade sve ovo što rade , da nemaju ozbiljnu pomoć odnosno zaštitu političkih stranaka?" kaže Verica Barać, predsednica Sveta za borbu protiv korupcije.

Sprega između krupnog kapitala, političkih stranaka i kriminala nije presečena još od vremena 90-ih kaže Verica Barać. Odakle kreću finansijski pipci tog novca koji završavaju kod huligana i desničarskih ekstremista?

"Idu do svih političkih stranaka na ovaj ili onaj način i do finansijskih centara moći."

Profesori, Crkva, političari?

U Srbiji se namerno urušavaju institucije koje na tome treba da rade pa zato Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, ne vidi da će to biti učinjeno ni sada. Da li država može da stane na put finasijerima huligana?

Barać: Sa ovim stanjem institucija, ne. Nema sa čim.

RSE: Da li može da otkrije ko finansira huligane?

Barać: Imaće odredjene delove te slike ali se to neće koristiti za za obračun države sa njima, već za medjusobno reketiranje i promenu odnosa snaga.

RSE: Da li to znači da sve ovo što se dogadja, što se valja po medijima, da je to sve lažiranje?

Barać: Potpuno lažiranje. Pa to su te dezinformacije kojima oni pokušavaju gradjane da zavaraju.“

Naš sagovornik advokat i bivši ministar policije Božo Prelević kaže da samo BIA i policija mogu da znaju imena eventualnih vođa iz senke dodajući da u javnosti postoji spinovanje tim povodom:

"Mi ne znamo ko njih pilotira. Ne znamo da li su neki profesori fakulteta, a ima i takvih, mi ne znamo da li je to Crkva, deo Crkve, kako se to može čuti od opozicionih poslanika. Ja sam čuo bar deset imena, od Caneta do Karića. Ali kad vi čujete deset imena od deset političara, vi onda vidite da to deluje dosta tragikomično."

Prelević, međutim, spinovanje javnosti drugačije tumači od naše prethodne sagovornice, kao pokušaj alibija nemoćne države. Zato treba sačekati izveštaj policije i BIE koji se jedino ponašaju profesionalno uzdržano, kaže Prelević, i zato je sada pravo pitanje ne ko finasira huligane "..nego da li ima tog finansiranja i šta je to tačno što se tu dešava."
XS
SM
MD
LG