Dostupni linkovi

Ustoličenje proiranske vlade u Iraku?



Teheran je, u dogovoru sa svojim susedima, posredovao u postizanju presudnog sporazuma koji bi mogao da ustoliči proiransku vladu u Iraku i da tu zemlju, koja je još na staklenim nogama, naglo izmesti iz zapadne sfere uticaja, saznaje "Gardijan".

Londonski list navodi da je Islamska republika odigrala bitnu ulogu u formiranju saveza između aktuelnog iračkog premijera Nurija al Malikija, koji se na izborima borio za drugi premijerski mandat, i uticajnog šiitskog lidera, imama Moktade al Sadra, čime bi se izašlo iz sedmomesečne pat pozicije.

Teheran je naime Moktadi al Sadru, koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u Iranu, predočio da bi bilo dobro da razmotri dosadašnju poziciju žestokog protivnika Nurija al Malikija.

Činjenica da je njegova stranka na izborima osvojila više od 10 odsto poslaničkih mesta u parlamentu omogućava Moktadi al Sadru da bude važan jezicak na vagi.

Izvori "Gardijana" tvrde i da je Nuri al Maliki svojim partnerima obećao da, po isteku bezbednosnog aranžmana Vašingtona i Bagdada decembra iduće godine, nikada neće produžiti, obnoviti ili dati Amerikancima ili Britancima pravo da imaju baze u Iraku.
XS
SM
MD
LG