Dostupni linkovi

UN: Valutni rat ugrožava opravak u svijetuRastuća prijetnja od "valutnog rata" ugrožava oporavak investicija u svijetu, saopštila je u četvrtak Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Direktor UNCTAD-ovog odjela za ulaganja i preduzetništvo Džejms (James) Zhan izjavio je da sporovi između država oko vrijednosti njihovih valuta pogoršavaju ionako prisutnu nesigurnost na tržištu, koja već neko vrijeme odbija kompanije od ulaganja u inozemstvu, prenosi Rojters.

"U posljednje vrijeme su primjetne značajne fluktuacije nekih valuta. Postoji opasnost da će doći do valutnog rata", istakao je Zhan.

Političari u posljednje vrijeme učestalo upozoravaju da se svijet nalazi ili je na dobrom putu da se nađe u valutnom ratu, budući da vlade pokušavaju smanjiti vrijednost domaćih valuta kako bi svoj izvoz učinile konkurentnijim.

Devalvacija valuta u svrhu povećanja konkurentnosti je mač s dvije oštrice kada je riječ o investicijama, upozorio je dužnosnik UNCTAD-a.

On je objasnio da devalvacija može privući ulaganja u zemlji s obzirom da smanjuje cijenu nekretnina i ojačava izvoznu konkurentnost zemlje, ali s druge strane taj proces snižava vrijednost profita koje ostvaruju strane podružnice, pa ulaganja postaju manje privlačna multinacionalnim korporacijama.

Prema podacima UNCTAD-a, ukupni globalni priliv direktnih stranih investicija (FDI) u drugom je tromjesečju pao za oko 25 posto u odnosu na prva tri mjeseca, dok je u odnosu na drugi kvartal lani bio 15 posto niži.
XS
SM
MD
LG