Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH:Bivši stražar u logoru Kamenica priznao krvicu



Bivši stražar u logoru "Kamenica" u Drvaru Dragan Rodić potpisao je sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u tom gradu od 1992. do 1995. godine.

Ovim je Rodić priznao krivicu za učešće u mučenjima, ubistvima, premlaćivanjima i drugim nečovječnim djelima prema civilima i ratnim zarobljenicima i prihvatio navode sporazuma koji podrazumijeva kaznu u trajanju između sedam i osam godina zatvora.

On se obavezao da će lično dati izjavu pokajanja žrtvama zločina u Drvaru, te svjedočiti protiv Ratka Dronjka, bivšeg komandanta i upravnika zarobljeničkih objekata i logora na području Drvara, s kojim je prvobitno bio optužen, navodi Balkanska istraživačka mreža.

Rodićevo svjedočenje u korist Tužilaštva BiH na suđenju Dronjku zakazano je za 21. oktobar, nakon čega će Sudsko vijeće donijeti odluku o eventualnom prihvatanju sporazuma o priznanju krivice.

Rodić se, kao i Dronjak, u pritvoru nalazi od januara, a optužnica protiv njih je potvrđena u junu.

Potpisanim sporazumom Rodić je priznao da je, sa stražarima zarobljeničkih objekata i logora, te pripadnicima Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva, te uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".
XS
SM
MD
LG