Dostupni linkovi

Crna Gora i BIH sarađivaće u odbrani



Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) doprinijeće ukupnom miru u regionu, ocijenili su na potpisivanju tog akta ministri odbrane, Boro Vučinić i Selmo Cikotić.

Vučinić je kazao da Sporazum o saradnji predstavlja nastavak onoga što je započeto 2007. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju dva ministarstva.

Važno je, smatra on, što crnogorska vojska može da koristi centre u BiH - za deminiranje i operacije podrške miru.Vučinić je rekao da regionalnu saradnju vidi kao dobru poruku za šire integracije i podsjetio da je Crna Gora potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa svim zemljama u regionu.

Vučinić je saop[tio i da je, pokrenuta inicijativa formiranju regionalne jedinice koja bi, kako je rekao \"značila novi doprinos miru i naporima da se stabilizuju prilike u Avganistanu«.

Prema njegovim riječima, ta jedinica bi uključivala pored Crne Gore i BiH, Makedoniju i Hrvatsku.

Ministar Selmo Cikotić je kazao je da potpisivanje Sporazuma između dvije Vlade ima bitniju suštinsku nego formalnu dimenziju.Takođe je rekao da ideja o regionalnoj jedinici nije slučajna.

»Ta ideja odražava suštinu naše evro - atlanske perspektive i integracija čijem članstvu težimo a sve reforme predstavljaju pozitivne efekte u državi« rekao je Cikotić, dodajući da je to slučaj sa idejom regionalne jedinice.Cikotić smatra da bi regionalna jedinica bila dobra i sinhronizovana.
XS
SM
MD
LG