Dostupni linkovi

Skuština Srbije o deklaraciji za osudu zločina nad Srbima


Skupština Srbije razmatra Prijedlog deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije.

Šef poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je danas u Skupštini da Deklaracija o osudi zločina nad Srbima u bivšoj Jugoslaviji ima za cilj da se ti zločini ne zaborave i da odgovorni budu kažnjeni.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka u dogovoru sa koalicionim partnerima u Skupštini Srbije podržati
Predlog deklaracije o osudi zločina nad Srbima, iako ga on lično "apsolutno ne razumije".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Vojsilava Koštunice, Slobodan Samardžić kritikovao je Predlog tvrdeći da služi za unutrašnju političku upotrebu i da neće doprinijeti pomirenju.

Funkcioner Srpske napredne stranke Božidar Delić rekao je danas da njegova stranka u parlamentu neće glasati za deklaraciju, već se zalaže za jedinstvenu osudu svih zločina.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio je da hrvatski Sabor i kosovski parlament osude zločine nad Srbima, a od
NATO-a da se izvini zbog "ubijanja velikog broj civila tokom NATO agresije".

Marković će glasati za dekarcaiju iako je nezadovoljan tekstom zbog kako je naveo upotrebe "blagih termina za razliku od Deklaracije o Srebrenici".

On je prije sjednice novinarima izjavio da bi Vlada Srbije bila dovedena u pitanje da se na dnevnom redu parlamenta nije našla Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom.

Prije osam mjeseci nakon burne polemike parlament Srbije donio je deklaraciju o osudio zločina u Srebrenici u kojoj je izbjegnuto pominjanje riječi genocid.
XS
SM
MD
LG