Dostupni linkovi

Karadžiću odboren raniji prekid zasijedanja zbog bolesti



Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da danas ranije završi zasjedanje u postupku protiv optuženog Radovana Karadžića, jer se optuženi nije osjećao dobro.

"S obzirom na zdravstveno stanje optuženog, neumjesno je i nepraktično da se nastavi sa radom danas", rekao je predsjedavajući sudija O-Gon Kvon.

Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson predložio je da se sa radom završi odmah nakon što tužilac završi dodatno ispitivanje svjedoka Mirze Sabljice, a da se novi svjedok ne poziva.

Robinson je objasnio da je Karadžić "pod dejstvom lijekova koje je dobio" i predložio da se optuženi po okončanju dodatnog ispitivanja vrati u pritvorsku jedinicu kako bi se odmorio.

Vijeće je izrazilo nadu da će moći da se održi za sutra zakazana rasprava sa predstavnikom BiH o dokumetnima koji su traženi za Karadžićevu odbranu.
BiH je tim povodom izdat obavezujući nalog, a kako je saopšteno, predstavljaće je ambasador u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić.

Za ratne zločine u BIH optuženi bivši vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić jutros se požalio da je suviše hladno u glavnoj sudnici Tribunala.Djelovao umorno, govorio je otežano i usporeno, zaboravljao je da uključi mikrofon, a svjedoku je više puta postavljao isto pitanje.
XS
SM
MD
LG