Dostupni linkovi

Sarajevo: Kantonalni sud izriče presudu Bičakčiću i Brankoviću


U Kantonalnom sudu Sarajevo bit će izrečena presuda Edhemu Bičakčiću, nekadašnjem premijeru Federacije BiH i Nedžadu Brankoviću, bivšem direktoru Energoinvesta, koji su optuženi za zlouporabu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni tužitelj Džemal Karić rekao je kako su Bičakčić i Branković djelovali po prethodnom dogovoru s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi Brankoviću i zatražio osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Bičakčić je kao premijer,u siječnju 2000, potpisao odluku o rasporedu sredstava proračuna za stambena pitanja djelatnika u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti države BiH, iako im je bila poznata činjenica da Vlada Federacije nikada nije ni razmatrala niti je donijela navedenu odluku, i da ne može biti pravni osnov za zaključenje bilo kojih pravnih poslova.

Na osnovu te odluke, zaključen je sporazum o udruživanju sredstava između Energoinvesta i Vlade Federacije. Tužitelj je dodao da je to ''učinjeno iako Branković nije bio dio ni zakonodavne ni izvršne vlasti Federacije.
XS
SM
MD
LG