Dostupni linkovi

Šestorici potvrdjene kazne za ubojstvo u Suvoj Reci


Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjske presude trojici srpskih policajaca osudjenih na višegodissnje kazne zatvora zbog zločina u Suvoj Reci na Kosovu, 1999. godine, kao i trojici oslobodjenih krivice, dok je presuda od 20 godina zatvora Radojku Repanoviću ukinuta i naloženo novo sudjenje, saopćeno je danas.

Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu potvrdilo je presudu nekadašnjeg Okružnog suda kojom su policajci iz Suve Reke Sladjan Čukarić i Miroslav Petković osudjeni na 20, odnosno 15 godina zatvora, kao i presudu od 13 godina zatvora koja je izrečena pripadniku Državne bezbjednosti Miloradu Nišaviću.

Kako je saopćeno iz Apelacionog suda, prvostepena presuda potvrdjena je i u dijelu kojim su komandir Posebnih jedinica policije Radoslav Mitrović i policajci Nenad Jovanović i Zoran Petković oslobodjeni krivice za usdjelovanje u ubojstvu 50 civila, članova porodice Beriša u Suvoj Reci na Kosovu 26. marta 1999. godine.

Drugostupanjski sud je zbog bitnih povreda krivičnog postupka ukinuo prvostepenu presudu komandiru stanice policije u Suvoj Reci Radojku Repanoviću i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno sudjenje.Njemu je produžen pritvor .

Prvostupanjska presuda izrečena je 23. aprila 2009. godine.
XS
SM
MD
LG