Dostupni linkovi

Clinton: SAD protiv prijetnji secesijom u BiH


Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Nebojšom Radmanovićem i Harisom Silajdžićem, kao i sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini. Clinton je pružila punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Evropskoj uniji i NATO savezu, ocjenjujući kako je to jedini put kojim zemlja treba ići. Istovremeno, predstavnicima političkih partija je poručila da oni sami moraju napraviti nužne promjene koje su pretpostavke napretka.

Clinton je razgovarala je sat vremena i sa studentima u sarajevskom Narodnom pozorištu. Kazala im je kako su oni budućnost Bosne i Hercegovine, te da moraju vršiti pritisak na vlasti da se stanje popravi.

Istaknula je da SAD ne podržavaju secesiju ili bilo kakve prijetnje secesijom u BiH, naglašavajući da ujedinjena BiH može imati sjajnu budućnost.
Prema njenim riječima, separacija nije u interesu niti onih koji je zagovaraju, jer brojne analize pokazuju da je ujedinjena BiH spremnija za euroatlantske integracije nego razjedinjena.

Državna tajnica otvorila je i novu ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini.

Hillary Clinton će se poslijepodne u Beogradu sastati s čelnim ljudima Srbije, a u srijedu će boraviti na Kosovu.
XS
SM
MD
LG