Dostupni linkovi

Britanku u Avganistanu možda ubile koalicione snage, Petreus naložio istragu


Britanku Lindu Norgrov, koja je krajem prošle sedmice poginula tokom spasilačke misije, možda su ubile koalicione snage u pokušaju da je spasu iz ruku otmičara, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

"Dokazi i kasnija ispitivanja osoba koje su učestvovale u akciji sugerišu da je Linda mogla stradati od eksplozije granate koju su aktivirali pripadnici specijalnih snaga tokom napada," rekao je Kameron na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, on je preuzeo punu odgovornost za odobravanje operacije za spas Linde Norgrov, koja je radila za američku humanitarnu organizaciju, a oteta je 26. septembra zajedno sa još tri avganistanska saradnika dok su bili u posjeti zabačenom dijelu provincije Kunar, u vezi sa novim projektom.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus naredio je pokretanje istrage o smrti britanske humanitarne radnice Linde Norgrov koja je poginula tokom akcije spasavanja, saopštila je dnas američka vojska.

"Prema prvobitnim izvještajima, eksploziju je izazvao jedan od otmičara u neposrednoj blizini Linde Norgrov. Kasniji pregled video snimaka i razgovor sa spasilačkim timom nisu donijeli zaključak o uzroku njene smrti", navodi se u saopštenju.


Britanska vlada ranije je saopštila da su Lindu Norgrov ubili njeni otmičari nakon što nisu dobili traženi otkup. Linda Norgrov, bivši radnik UN, bila je na čelu američkog humanitarnog projekta od 150 miliona dolara, čiji je cilj bio izgradnja lokalne privrede.

Njena smrt ponovo ukazuje na opasnosti kojima su izloženi humanitarni radnici u Avganistanu gdje gerilci i mnogo manjih grupa bukvalno kontrolišu dijelove zemlje. U avgustu je ubijeno osam stranih medicinskih radnika, kao i dva Avganistanca, u napadu gerilaca na sjeveroistoku zemlje.

Gerilci još kao taoce drže dvojicu francuskih novinara otetih u decembru prošle godine.
XS
SM
MD
LG