Dostupni linkovi

Mađarska: Mal će morati da plati kaznu zbog izlivanja mulja


Kompanija MAL, vlasnica fabrike alimunijuma iz koje se izlio otrovan mulj i izazvao ekološku katastrofu u Mađarskoj možda će morati da plati 73 miliona eura odštete, rekao je danas mađarski državni sekretar za životnu sredinu Zoltan Ilies.

"Još ne znamo da li je kompanija prepunila rezervoar, ako jeste radi se o nelegalnom odlaganju otpada, što je zločin", rekao je Ilies novinarima u mjestu Ajka gde se nalazi fabrika.

Toksični mulj provalio je iz fabričkog rezervoara 4. oktobra i potopio okolna sela. U nesreći je poginulo sedam osoba a 150 je povređeno, a mulj je zagadio i okolne reke koje vode do Dunava.

Vlada smatra da kompanija i njeni rukovodioci treba da snose finansijsku odgovornost za ovu katastrofu, rekao je mađarski zvaničnik.

"Kazna za štete nanijete samo vodi mogla bi da dostigne 10,2 milijardi forinta, a za preostalu životnu okolinu između osam i 12 milijardi forinti " rekao je on. (20 milijardi forinti je oko 73 miliona eura).

Policijska istraga je u toku i vlasti su iz fabrike uzele dokumente koji se odnose na rezervoare za odlaganje otpada.

Tri osobe su vlasnici MAL-a osnovanog 1995. godine, i prema mađarskim procjenama spadaju u sto najbogatijih ljudi u zemlji.
XS
SM
MD
LG