Dostupni linkovi

Dalaj-lama kritikuje Peking


Duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama kritikovao je danas odgovor Pekinga na odluku da se ove godine Nobelova nagrada za mir dodijeli kineskom disidentu Liju Sjaobou, javila je japanska agencija Kjodo.

Kineske vlasti "apsolutno ne uvažavaju drugačije mišljenje", rekao je dalaj-lama, koji je Nobelovu nagradu za mir dobio 1989. godine.

On je naveo da je uspostavljanje otvorenog i transparentnog društva jedini put za spas kineskog naroda, ali da je "tvrda struja" među kineskim političarima blokirana u "svoj retrogradni način razmišljanja".

Liju Sjaobou nagrada je pripala zbog "dugogodišnje i nenasilne borbe za osnovna ljudska prava u Kini". On je osuđen na 11 godina zatvora zbog toga što je bio jedan od autora Povelje 08 u kojoj se poziva na veće slobode i okončanje političke dominacije Komunističke partije u Kini.

Kina je osudila odluku da kineski disident dobije nagradu i navela da će ta odluka Nobelovog komiteta iz Osla ugroziti odnose Pekinga i Norveške.

Ambasada Norveške u Pekingu saopštila je danas da je sastanak kineskih i norveških zvaničnika zaduženih za pitanja ribarstva otkazan.

Umeđuvremenu su vlasti odredile kućni pritvor supruzi Liju Sjaoboa, Liju Sja, nakon što je posetila supruga u zatvoru i saopštila mu vijest o nagradi.

Liju Sjaobo posvetio je Nobelovu nagradu stradalima 4. juna 1989. godine na pekinškom trgu Tjenanmen, kada je vojska tenkovima ugušila prodemokratske demonstracije. Liju je bio jedan od učesnika studentskih demonsta
XS
SM
MD
LG