Dostupni linkovi

Ukinuta presuda Iliji JurišićuApelacioni sud u Beogradu ukinuo je Iliji Jurišiću prvostepenu presudu od 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločin nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli i predmet vratio na novo suđenje.

Predsedavajući Vijeća za ratne zločine sudija Siniša Važić kazao je na javnom objavljivanju presude da je uvažana žalba branilaca na prvostepenu presudu od 12 godina zatvora i da će se novi postupak voditi pred "potpuno novim vijećem".

Jurišiću je ukinut i pritvor u kome se nalazi od 11. maja 2007. i po tom rešenju nije dozvoljena žalba, kazao je Važić.

Jurišić je prvostepeno pred nekadašnjim Okružnim sudom u Beogradu septembra 2009. osuđen na 12 godina zatvora zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe.

Tužilastvo je tražilo pooštrenje kazne, a Jurišićevi branioci oslobođanje "zbog nedostatka dokaza" i puštanje iz pritvora.


Jurišić je negirao da je izdao naredbu o napadu na kolonu vojnika JNA koja se povlašila iz Tuzle, već da je preneo naređenje pretpostavljenog Meha Bajrića koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom".

Uhapšen je 2007. godine na beogradskom aerodromu.


U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine po optužnici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.
XS
SM
MD
LG