Dostupni linkovi

Šef misije MMF-a: Ekonomski oporavak Srbije ide u dobrom pravcu


Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Albert Jeger ocenio je da Srbiji izlazak iz recesije ne ide tako loše u poređenju sa zemljama regiona i da se ekonomski oporavak kreće u dobrom pravcu.

"Ekonomski oporavak se nastavlja, nije snažan kao što se očekivalo, ali ide se u dobrom pravcu", rekao je Jeger za sutrašnju Politiku. Na pitanje može li se istovremeno voditi podsticajna i restriktivna politika, Jeger je odgovorio da je moguće i da je to pitanje o strukturi budžetske potrošnje.

"U Srbiji najveći deo novca odlazi na tekuće izdatke, odnosno plate i penzije, dok se malo novca troši na javne investicije. Taj odnos mora da se promeni. To će generalno biti glavni zadatak sada, podstaći i domaće i strane investitore da ulažu novac u Srbiju", istakao je on.

Jeger je izrazio uverenje da će Vlada Srbije primeniti pravila fiskalne stabilizacije koja podrazumevaju povećanje novca za javne investicije što će, kako je istakao, imati efekte na ekonomski rast.

"Kao deo dogovora u Zakonu o fiskalnoj odgovornosti navodi se i da će za nekoliko godina udeo penzija i plata u bruto domaćem proizvodu morati da se smanji. Time se otvara prostor za povećanje investicija. To daje rezultate, u drugim zemljama je već uspešno primenjeno", dodao je on.
XS
SM
MD
LG