Dostupni linkovi

Dinoša ništa nije naučio


Ivana Vojvodić
Ivana Vojvodić
Ivana Vojvodić iz NVO Juventas, koja se, bavi zaštitom i promocijom prava LGBT osoba u Crnoj Gori, između ostalog, je komentarisala najnovije negativne stavove o gej osobama, koje je izrekao ministar za ljudska i manjinska prava.

RSE: Pred održavanje Parade ponosa, kakva je atmosfera u glavnom gradu Srbije? Šta su vam proteklih dana govorile kolege iz Beograda?

Vojvodić: Kolege koje se bave ljudskim pravima u Srbiji su jako zainteresovane da sve protekne kako treba i da ova Parada ponosa protekne u najboljem mogućem redu, da ne budemo svjedoci iskazivanja nasilja i netrpeljivosti, kao što je to bio slučaj sa prethodnom Paradom ponosa. Prošlogodišnja je otkazana zbog najavljenih protesta od strane desničarskih grupacija.

RSE: U moru reakcija, komentara i tumačenja, oglasila se i SPC, saopštivši da je odlučno protiv održavanja Parade. Mitropolit crnogorsko - primorski, Amfilohije, je gej osobe nazvao klovnovima. Kako komentarišete jezik uvreda, koji dolazi od najviših velikodostojnika SPC?

Za očekivati je da od strane crkve dobijemo neke pomirljive tonove, koji ne vrijeđaju i koji ne pozivaju na nasilje i na netrpeljivost prema osobama različite seksualne i heteroseksualne orijentacije. Jako je neprijatno kada se na ovaj način crkva upliće i u građanska prava.
Vojvodić:
Za očekivati je da od strane crkve dobijemo neke pomirljive tonove, koji ne vrijeđaju i koji ne pozivaju na nasilje i na netrpeljivost prema osobama različite seksualne i heteroseksualne orijentacije. Jako je neprijatno kada se na ovaj način crkva upliće i u građanska prava. Na crkvi je da ipak ispoštuje pravo čovjeka na dostojanstvo i na ono što Zakon države propisuje, a Srbija ima Antidiskriminacioni zakon. Po tom Zakonu je garantovana jednakost svih osoba.

Nije samo problem u iskazu da su gej osobe klovnovi i da su klovnovi oni koji učestvuju u Paradi, problem je što se to poredi sa Sodomom i Gomorom. Pominje se spaljivanje živih ljudi i sumpor, neke grozote kojim u ovom kontekstu, ne da nije mjesto, nego one posredno pozivaju na nasilje. U samom obraćanju Amfilohije traži svako odustajanje od pokušaja nasilja na samoj Paradi.

RSE: Da li je ovakav vokabular iz redova SPC na neki način poziv na regrutaciju svih onih koji misle da nasiljem iskažu svoj odnos prema Paradi ponosa?

Vojvodić:
U svakom slučaju to nije kritika ultradesničarskih grupa koje žele nasiljem da odgovore na Paradu ponosa, nego je i ohrabrivanje. Možda to nije direktni poziv, ali jeste ohrabrivanje i jeste aminovanje takvih pokušaja.

Ministar davno prešao granicu homofobije

RSE: Pred održavanje Parade u Beogradu, u Crnoj Gori je ponovo aktualizirana priča o pravima LGBT populacije i opet je u centru svega bio ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, Ferhat Dinoša. Dinoša je bio prilično ljut na crnogorske poslanike koji su, zajedno sa evropskim, u Briselu, nedavno jednodušno osudili njegovu raniju izjavu da nije sretan ako u Crnoj Gori postoji i jedna homoseksualna osoba. Sada je crnogorskim poslanicima predložio da predvode gej paradu koja bi bila održana u Crnoj Gori? Kako to komentarišete?

Vojvodić:
Pozdravljam deklaraciju koja je donešena u Briselu, gdje su crnogorski i evropski parlamentarci osudili ponašanje i javno iznešene stavove ministra za ljudska i manjinska prava. Na žalost, mandat ministra za ljudska i manjinska prava biće potpuno okarakterisan njegovim stavovima koji vrijeđaju dostojanstvo LGBT osoba, na koje su itekako reagovale međunarodne organizacije i zvaničnici.
Reakcija ministra nakon osude od strane evropskih i crnogorskih parlamentaraca, bila je pokušaj ismijavanja kompletne deklaracije.

Očigledno je da ministar ništa nije naučio tokom ovih godinu dana, od kada se oko njegovog položaja lome koplja, upravo na temu ljudskih prava LGBT osoba. Njegova reakcija nakon osude od strane evropskih i crnogorskih parlamentaraca, bila je pokušaj ismijavanja kompletne te deklaracije, pozivanjem na organizovanje Parade ponosa, koja nikada nije bila ni pomenuta od strane LGBT osoba u Crnoj Gori. Oni su ti koji treba da se organizuju. Sama organizacija treba da krene od populacije, koja se nije oglasila. U medijima nismo imali do sada bilo kakvu inicijativu u tom pravcu. Imali smo inicijativu od strane nevladinih organizacija da treba da se zaštite i unaprijede prava LGBT osoba. Do sada nismo imali neku jasniju inicijativu od strane Vlade, a posebno ne od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koja bi išla ka tome da se zaštite prava LGBT osoba.

Mi jesmo dobili veliki pritisak od strane Evropske unije Zakonom o zabrani diskriminacije. Taj Zakon je bio ključno obećanje, koje je Crna Gora dala, u procesu vizne liberalizacije, koje je jedan od ključnih segmenata nacionalnog plana integracije. Uz kašnjenje od nekoliko godina, Zakon je donesen, ali ne može da se sprovodi dok se ne donese novi Zakon o ombudsmanu, koji čekamo. A kada se donese novi Zakon o ombudsmanu, onda ćemo čekati još neko vrijeme da se kapaciteti ombudsmana izgrade dovoljno, da bi se taj Zakon mogao implementirati. Sada imamo jedan papir kojim ministar može da maše i govori da je nešto učinio za prava LGBT osoba.

Emisija, u kojoj se govorilo o njegovoj izjavi i LGBT pravima, je samo dodatno pokazala da on smatra da se nalazi na poziciji gdje treba da brani tradicionalno ustrojstvo u Crnoj Gori, tradicionalnu podjelu uloga i svega onoga što tradicija unazad donosi, a u okviru čega nema mjesta za prava LGBT osoba.
Sa Parade ponosa u Zagrebu, 13. jun 2009, foto: zoomzg

Ministar za ljudska i manjinska prava, Dinoša, nije prava osoba da obavlja funkciju koju obavlja. Nadamo se da će to u Vladi biti vrlo brzo svima jasno i da ćemo ubrzo imati neki potez kojim će Vlada pokazati da zaista želi da zaštiti prava LGBT osoba u Crnoj Gori, time što će promijeniti ministra za manjinska i ljudska prava. Ovaj ministar, takav kakva jeste i sa stavovima koje ima, nikako ne može da bude neko kome se može vjerovati, kome mogu vjerovati aktivisti za ljudska prava, LGBT osobe, kome mogu vjerovati osobe koje shvataju zašto je važno da svi dostojanstveno živimo u Crnoj Gori i da imamo jednaka prava, neovisno od seksualne orijentacije.

On je na samom početku, prije godinu dana, izjavio da homoseksualnost ne postoji u Crnoj Gori. Po našem istraživanju, sa time se slaže 10,6 posto populacije, a on bazira svoje stavove i ponašanje na stavovima većine, koja jeste netolerantna prema homoseksualcima, ali ne u mjeri u kojoj on smatra da građani jesu netolerantni, nego mnogo manjoj. Imamo apsurdnu situaciju da ministar za ljudska i manjinska prava ne želi da štiti manjinu od većine, nego da smatra da je upravo stav većine taj koji on treba da podrži.

RSE: Kakva bi politička sudbina bila ministra, koji nekoliko puta ponavlja negativan stav, na granici homofobije, o LGBT populaciji, u jednoj demokratskoj državi?

Vojvodić:
Po nama, ministar je davno prešao granicu homofobije u svim svojim izjavama, gdje nije sretan što LGBT osobe postoje u Crnoj Gori. On traži da oni pokažu svoje postojanje, pa će onda on vidjeti na koji način može da ih zaštiti. On drži stav da je svijet nastao od Adama i Eve i ne dozvoljava mogućnost onima koji žele da pored sebe imaju osobu istog pola, kao jednako dostojanstvenog i legitimnog izbora.

Njegove izjave ni u jednom momentu nisu bile ohrabrujuće za LGBT osobe. LGBT osobe, po našem istraživanju, tom čovjeku ne vjeruju i nemaju povjerenja ni u instituciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Kao čovjek koji nije sposoban da obavlja funkciju koju obavlja, u zemlji koja drži do prava svih svojih građana, on ne bi mogao da ostane na toj funkciji i bio bi smijenjen, ukoliko sam ne bi dao ostavku. On je neko ko očigledno, pored toga što koči razvoj ljudskih prava u Crnoj Gori, koči i proces evropskih integracija. To bi trebao da bude jasan signal Vladi da treba da zamjeni osobu na čelu Ministarstva za manjinska i ljudska prava, bez obzira na ostale političke igre i političke interese koji su vezeni sa samim gospodinom Dinošom.

******
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Organizatori uvereni u uspeh Parade ponosa
Drugačija klima ove godine uoči Parade ponosa
Visok stepen homofobije u Crnoj Gori
XS
SM
MD
LG