Dostupni linkovi

Delhi pozvao australijskog ambasadora na razgovor


Indija je danas pozvala na razgovor australijskog ambasadara u toj zemlji Pitera Vargezea u vezi sa slučajem objavljivanja cirkularnog pisma rasističke sadržine protiv indijskih državljana, u koji su umiješani visoko rangirani policajci australijske države Viktorija.

Indijsko Ministarstvo inostranih poslova uputilo je žalbu Vargezeu i zatražilo hitne mjere, rekao je visoki zvaničnik ministarstva.

"Zatražili smo objašnjenje i želimo da znamo koje će mjere preduzeti australijska Vlada protiv ovog rasističkog nipodaštavanja i vrijeđanja", rekao je zvaničnik agenciji Frans pres.

Australijski list "Herald san" piše da su policajci australijske države Viktorija objavili na internetu cirkularno pismo sa video zapisom na kome se vidi pogibija jednog Indijca koji se na krovu putničkog voza zaplete u elektro vodove, dok ljudi okolo vrište.

Policajci, koji su ovaj snimak pustili na internet, kao komentar objavili su da bi "to bio dobar način da se riješi pitanje indijskih studenata u Melburnu", piše list i navodi da su neki od najviše rangiranih policajaca umiješani u ovaj skandal.
XS
SM
MD
LG